Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Cykelskola skapar frihetskänsla

Tisdagar på Stenkrossen innebär cykelskola när Röda korsets volontärer lär vuxna att cykla. Till 2018 är målet att få 100 nya cyklister i Lund.

De fem eleverna som är på plats vinglar, ramlar och svajar fram på sina cyklar medan instruktörerna hejar på dem. De är alla invandrarkvinnor och har varit på ungefär fem cykellektioner var. Ändå lyckas samtliga, en aning osäkert, trampa flera varv runt Stenkrossens gård till slut.
– Jag går på de här lektionerna för att det är viktigt att kunna cykla. Det är ett bra transportmedel och passar bra i Lund, säger Naina Sharma från Mumbai.
Hon är i trettioårsåldern och har varit i Sverige i tre år. Naina Sharma förklarar att hon aldrig lärt sig cykla i Mumbai för att staden är för trafikerad, en cykel hade inte kommit fram mellan alla bilar, fotgängare och tuk-tuks.
Idag har hon kommit hit med sin väninna Nilo Giri från en annan indisk stad, Bangalore. Hon tror att cykelkulturen generellt är mindre i Indien.
– Man cyklar mycket mindre i Indien, och de flesta cyklisterna där är män, säger Nilo Giri.
Cykelskola på Stenkrossen. Naina Sharma har fått upp farten ordentligt.Bild: Sandra Henningsson
Marie-Laure Divoux jobbar på Röda Korset och är även en av dagens instruktörer. Hon berättar att sedan cykelskolan startade förra året har endast en man deltagit på kursen.
– De här kvinnorna kommer från platser där cyklande är ett manligt privilegium. När de nu kommer hit och lär sig cykla upplever de ofta en enorm frihetskänsla, säger Marie-Laure Divoux.
Inspirationen till en cykelskola kommer från liknande projekt som hållits i Stockholm, Göteborg och Malmö.
– Kommunen gillade idén och satte upp målet att till december 2018 ska Lund ha 100 nya cyklister.
För de pengar (tusen kronor per elev) som kommunen gick in med har man köpt in femton cyklar och femton hjälmar. När volontärerna undervisar följer de en metod från Cykelfrämjandet. Man tyckte att 100 elever kändes som ett rimligt antal människor att lära cykla med de medel man har idag.
– Innan man får cykla på riktigt så får alla elever pröva att gå med en cykel utan pedaler för att lära sig hitta balansen. Sen får man lära sig att bromsa och sen trampa, säger Annita Bogren som är dagens andra instruktör.
Efter att ha lärt sig att bromsa och trampa får eleverna testa sina kunskaper i trafiken. Något som de flesta deltagarna tycker är lite läskigt.
– Det känns jättenervöst att ta sig ut i trafiken! Det blir så mycket att hålla koll på, säger Naina Sharma.
När Sydsvenskan lämnar dagens cykellektion har det kommit fler kvinnor till Stenkrossen som far fram och tillbaka och välter och hoppar upp på sadeln igen. De är motiverade och skrattar mycket.
En syrisk kvinna i medelåldern får fart på sin cykel och säger:
– Det känns som att man flyger!
Gå till toppen