Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Efter nazistskandalen i Båstad: Mannen anmäld för hets mot folkgrupp

Semifinalen i Swedish Open i Båstad fick avbrytas efter att en man gick in på planen och skrek nazistiska budskap mot publiken. Nu anmäls han för hets mot folkgrupp.

Bild: Göran Stenberg
Det var på lördagen mitt under pågående semifinal mellan spanjorerna Fernando Verdasco och David Ferrer som en man gick in på tennisplanen. Domaren fick avbryta matchen inför flera hundra åskådare och mannen ställde sig vänd mot publiken och skrek nazistiska budskap.
Mannen, som bar en tröja med Nordiska motståndsrörelsens logga på, kunde ledas av planen av vakter samtidigt som publiken buade ut honom. Senare meddelade Swedish Opens kommunikationsansvarige att mannen gripits misstänkt för olaga intrång.
På söndagen har en polisanmälan mot personen gjorts av den ideela föreningen Juridikfronten. I anmälan går att läsa:
”Ansvar för hets mot folkgrupp förutsätter inte att en specifik folkgrupp nämns explicit utan gester, uttryck och symboler som är att förknippa med den nationalsocialistiska rörelsen i Tyskland på 1930-40 talet och de idéer om rasöverlägsenhet och rashat som då förespråkades är också att se som missaktande.”
Den misstänkta mannen ställde efter nazistskandalen upp i en intervju med den nazistiska sajten Nordfront, som skriver att mannen är medlem i Nordiska motståndsrörelsen.
David Ferrer vann matchen, på söndagen vann han även hela turneringen efter att ha slagit mot Alexander Dolgopolov i finalen.
Gå till toppen