Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Skåne

Öresundsakvariet varnar – tjuvfiskarna i Sundet har blivit modigare

Flera gånger har medarbetare vid Öresundsakvariet i Helsingör mött tjuvfiskande trålare ute till havs om natten, då akvariet varit ute för att fånga djur. Men nu har de även mött tjuvfiskarna i dagsljus. Ytterst sällan hinner danska fiskekontrollen fram i tid, uppger akvariet.

– Alla vet att det pågår och har pågått i många år. Den danska fiskekontrollen vet det också. Jag har sett trålarna, senast i mars då torsken leker. Men innan vi hunnit slå larm till danska fiskekontrollen och de hunnit fram är trålarna borta, säger Kristian Vedel Christiansen, naturvägledare vid Öresundsakvariet som tillhör Köpenhamns universitet.
En dansk trål som släppts i sundet, upplockad av kustbevakningen i Helsingborg för ett antal år sedan. Problemen med olovlig trålning har pågått länge.Bild: Niklas Gustavsson
De norra delarna av Öresund har sedan 1931 ett trålförbud för att prioritera båttrafiken. Förbudet är alltså egentligen till för att långsamma trålare inte ska sinka färjetrafiken, men effekten har blivit att man fått ett speciellt ekosystem i delar av sundet.
Den som trålar här när torsken leker kan få lika mycket torsk på en natt som på två månader på någon annan plats, men effekten kan jämföras med en skogsskövling där djurens mat och gömställen försvinner över en natt, enligt Kristian Vedel Christiansen.
– Vi hoppas att man ska göra Öresund till ett reservat, så att man gör det helt fredat. Det vill de svenska myndigheterna också gärna, säger han.
Problemen är välkända även för den svenska kustbevakningen. Christoffer Larsson på kustbevakningen i Malmö berättar att man självklart går på alla larm och att kustbevakningens flyg har kontroll i sundet, men själv har han inte varit ute på något sådant uppdrag på sistone. Enligt Öresundsakvariet har Sverige bättre kontroll över sin kustlinje.
– Min chef har försökt fotografera de olovliga fiskarna, men det är svårt att fotografera när det är kolmörkt. Fiskekontrollen har bara tre skepp som ska täcka alla danska farvatten. Havsbotten i norra Öresund har ett riktigt rikt djurliv med stora musselbankar som ödeläggs av de stora trålarna, men det som sker under ytan är utom synhåll och glöms bort.
Gå till toppen