Vellinge

Bärnstensmuseet igång med ny utställning

Nu har bärnstensmuseet i Kämpinge öppnat en ny bärnstensutställning efter stölden i höstas. Runt 100 bärnstenar från olika världsdelar finns nu i nya, säkrare montrar. Men den stora stoltheten är fotografier på en "dinosariebaby med fjädrar innesluten i bärnsten", förklarar ägaren Leif Brost.

I höstas stals stora delar av samlingen på Bärnstensmuseet i Kämpinge. En målmedveten kupp där tjuvarna gått in och tagit alla stora gula bärnstenar på samma sätt som på andra samlingar i Danmark och Sverige.
– Det har varit mycket jobb att få i ordning efter stölden. Jag har byggt nya säkrare montrar och förbättrat larm och övervakning, säger Leif Brost.
De stulna bärnstenarna har inte kommit till rätta. Nu har man öppnat en ny bärnstensutställning som visar andra delar av museets samlingar, med namnet "Inneslutningar i bärnsten från olika världsdelar".
– Det är mest flygfän och en och annan myra som är inneslutna i bärnstenar som vi hittat i olika världsdelar, säger Leif Brost.
Bärnstenar med fossila djur visas på den nya utställningen.Bild: Torbjörn Carlsson
Men det han är allra mest stolt över är de fotografier som visar ett unikt bärnstensfynd från Burma. Det är en 3,5 centimeter lång fjäderbeklädd dinosauriesvans med åtta kotor.
– Det är sensationellt! Fyndet är omskrivet i National Geographic, säger Leif Brost.
Det är första gången man hittat välbevarade fjädrar som kan associeras med en dinosaurie skriver tidningen.
Utställningen på Bärnstensmuseet är öppet till den 17 september.
Läs mer:Fräck kupp mot museum – tjuvar stal bärnsten för minst 100 000 kronor
Gå till toppen