Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Hon utbildar sjöjungfrur

På måndagseftermiddagen passade både stora och små på att testa sjöjungfrusim när sjöjungfrun Athiraa besökte Dalbybadet.

Sjöjungfrun Athira, som till vardags heter Linda Ågren, hjälper dagens elever att ta på sig fenor och fiskdräkter. Från vänster Vera Hagström, Feicia Kvant, Linda Ågren och Juno Hagström.Bild: Sandra Henningsson
Linda Ågren är även känd som sjöjungfrun Athiraa. Hon föddes samma år som filmen Lilla sjöjungfrun hade premiär och kan inte minnas en tid utan fascination för sjöjungfrun Ariel. När hon för några år sedan läste att det fanns folk som simmade med stjärtfena och fiskdräkt blev hon genast intresserad.
– Jag läste om det på olika forum på nätet och blev väldigt nyfiken. Sen testade jag sjöjungfrusim för första gången 2012 i samband med ett lajv och blev på en gång helt såld. Det var en sån otrolig frihet, berättar Linda Ågren.
Nu är hon på Dalbybadet för att hålla en lektion i sjöjungfrusim.
– Jag har hållit i många barnkalas tidigare, men idag är första gången som sjöjungfrulärare.
I omklädningsrummet påbörjas förvandlingen till sjöjungfrun Athiraa, ett namn hon själv har hittat på. När hon har målat ansiktet i glänsande blå färger med fjällliknande dekorationer längs tinningarna tar hon på snäckskalsbehå och till slut den väldigt tajta fiskdräkten, en så kallad "skin". Den enfotade simfoten man använder för att simma kallas för "monofin" och sitter fast i dräkten.
– Eftersom att jag inte vill att barnen ska se mig utan mitt skin så åker jag rullstol mellan omklädningsrummet och poolen, berättar Linda Ågren.
Fritidsledaren Jörgen Wellsten rullar ut sjöjungfrun Athiraa till en grupp förväntansfulla barn och ungdomar som ska simma med skin och monofin.
– Jag har velat göra det här ganska länge. Jag såg några som simmade med sjöjungfrufena här förra året och tyckte det såg coolt och roligt ut, berättar femtonåriga Sofia Rämmal som är här med sin syster Cecilia Rämmal.
Systrarna Cecilia och Sofia Rämmal har länge velat testa sjöjungfrusim. Idag har de äntligen fått prova.Bild: Sandra Henningsson
Runt tio barn och ungdomar sluter upp kring Athiraa som instruerar alla hur de får på sig sina skins. Det tragglas och kämpas med dräkterna och simfenorna i nästan tio minuter innan alla lyckas få på sig. Sedan plumsar alla i, en efter en.
De nyblivna sjöjungfrurna testar sig fram i vattnet och ganska snart har de flesta fått till den rätta rörelsen. Athiraa visar alla att de ska röra sig likt en våg med kroppen.
– Det var faktiskt lättare än jag trodde, säger Sofia Rämmal när hon vilar på poolkanten efter en stunds simmande.
Sen hoppar hon i igen, och simmar under vattnet med resten av Dalbys sjöjungfrur.
Fötterna har man i en enfotad simfot kallad "monofin" när man simmar sjöjungfrusim. Dräkten som omsluter benen kallas för "skin".Bild: Sandra Henningsson
Gå till toppen