Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Sport

Blogg om Åbergs, piskade med ridspö, en sten, Solvalla, Kolgjini med ett järnspett i ryggen och lite Skarplöth

Åbergs ikväll.
Och massor av minnen poppar upp.
Rent ekonomiskt minns jag med glädje Big Spenders andra seger till nio gånger pengarna, men på nå’t sätt står de största loppen över de ekonomiska aspekterna.
De mest bestående minnena är Matiné, Revenue och Creatine.
Alla tre för att det har funnits så starka känslor inblandade – inte minst i snacket efter loppen. Sporten behöver känslor, yttringar av glädje eller ilska för att sticka ut.
Jag blir så trött på alla välkammade kuskar som egentligen inte säger ett smack om någonting för att inte stöta sig med någon som kan tänkas bli deras uppdragsgivare nästa vecka.
Bästa prestationen?
Förmodligen Commander Crowes första seger, men det finns en bitter eftersmak eftersom han vid det tillfället tränades av Fabrice Souloy.
+ + +
På tal om efterspel.
Jockeyn Valmir de Azeredo dömdes till en månads avstängning efter galoppens Derby för tio dagar sedan. Anledningen var att han EFTER loppet slog Andreas Tapia Dalbark med sitt ridspö. Dalbark (Stureplan) red snävt mot de Azeredo (Perfect for You) kort efter start och med all sannolikhet var det orsaken till Valmir de Azeredos utbrott. Och något tvivel på historien är det inte eftersom både Jacob Johansen och Shane Karlsson blev vittnen till händelsen.
+ + +
Hör surr om att Solvalla eventuellt ska tilldelas tisdagar som tävlingsdagar. Men det blir i så fall tillsammans med – Vincennes. Har för mig att det här har diskuterats förr och en ny saxdag är väl inte vad Solvallakramarna vill ha.
+ + +
På tal om välkammade kuskar. Av med solglasögon och hjälm i vinnarcirkeln. Låt folket se hur ni ser ut.
+ + +
Bro Park flyttade alla sina löp från dirttrack till gräs igår, anledningen var att vattenbilen gått sönder. Samma sak ska ske den andra augusti eftersom det inte är säkert att bilen är lagad alternativt en ny är införskaffad. Men kan inte t ex Eskilstunatravet låna ut sin om det är kris. Eller är vattenbilen bara ett svepskäl för att inte rida på gruset (som fått kritik eftersom det trycker upp sten i banan).
+ + +
Bloggens delägda Man of Steel tog sin andra seger på lika många försök i lördags.
+ + +
Peter Untersteiner är avstängd ikväll. Han drev för yvigt för två veckor sedan, med armen över axelhöjd.
Bloggen ställer sig lite frågande till det nya reglementet där det står:
”Drivning med kör-/ridspöhanden över axelhöjd är otillåten drivning.
Drivning med handen över axelhöjd, även utan spö, räknas också som otillåten drivning ”.
Peter kör ofta i en jänkarbike, ligger bakåt vilket betyder att hans axlar är väldigt långt ner. För att inte åka på straff behöver han snudd på smyga fram pisken efter benet.
Jämför med Lutfi Kolgjini som är ett praktexempel på den gamla stilen i sulkyn, han sitter rakt upp som om han svalt ett järnspett. Det ger honom betydligt större rörelsefrihet i drivningen.
Jämför också med hockeyns hög klubba vid mål, regeln där är glasklar och säger att klubban inte får vara över ribbans höjd – oavsett hur lång spelaren är.
Nå’t att fundera över.
+ + +
Nu är jag tveksam till om det blir gemensamma dagar och gemensamt spel med Vincennes. Hasse Skarplöth lär inte vara speciellt populär i Frankrike och hos PMU.
+ + +
Vet knappt om jag törs berätta historien om stenen, men den är trots allt småkul – även om den nog retar en del.
Bloggen var med i en paneldiskussion inför galoppderbyt med tre tränare och förre jockeyn Fredrik Johansson.
Allt filmades utomhus, men som vanligt blåste det lite på Jägersro. Papperen flög omkring och Anna Thelander som var programledare plockade upp en sten och la på pappershögen för att de inte skulle blåsa omkring.
En av tränarna undrade:
– Vad är det där för sten?
En annan svarade:
– Nån representant ska vi väl ha från Bro Park…
Det blev stort garv – men jag väljer att låta tränarna vara anonyma.
+ + +
Undrar vem som är mest osynlig. Hasse Skarplöth eller Stefan Löfven?
+ + +
Läste bloggkollega Ingvarsson som var irriterad över ljudmattan på våra travbanor och i lajven. Är det inte så att man gärna lyssnar på kunniga personer som har något att tillföra (t ex Malmroth, Widman, Molle, Kusken, Fernlund och Lillieborg), men att man helst vill stänga av alla okunniga, dåligt pålästa, historielösa, icke hästkunniga personer som någon lyckats gräva fram.
+ + +
Vem som vinner Åbergs?
Jag vet inte. Men det skapas alltid bäst stämning om det blir hemmaseger. Och varför inte någon av småpojkarna Christoffer Eriksson eller Adrian Kolgjini.
+ + +
Här får du ett lyssningstips, en podd där det bl a avslöjas om Adrian Kolgjini ska defilera med eller utan hjälm om han vinner Åbergs och vilket citat av Mike Tyson som Jerry Riordan gillar:
https://soundcloud.com/user-57215260/
Gå till toppen