Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Debattinlägg: ”I en värld med begränsade resurser bör vi fokusera på de mest effektiva investeringarna.”

Stora framsteg har gjorts i kampen mot malaria, en sjukdom som en gång fanns i snart sagt hela världen och som fram tills alldeles nyligen hörde till utvecklingsländernas verkliga plågoris. Detta är en av de bästa men en av de minst kända historierna från utvecklingsländerna sedan sekelskiftet. Under de senaste femton åren har mer än sex miljoner liv räddats, tack vare framgångsrika åtgärder mot den fruktade sjukdomen. Lärdomarna från detta både kan och borde tillämpas på andra stora utvecklingsutmaningar. Det skriver Björn Lomborg, ledare för tankesmedjan Copenhagen consensus center.

Utöver att det minskar det mänskliga lidandet innebär den lyckosamma bekämpningen av malaria också stora vinster för samhället.Bild: EUGENE HOSHIKO
Detta är ett debattinlägg. Skribenterna svarar för åsikterna.
Malaria orsakas av en parasit som överförs via myggor. Även i sin milda version blir resultatet feber, frossa, influensaliknande symtom och blodbrist – den är särskilt farlig för gravida kvinnor och småbarn. Malaria kan leda till livslånga psykiska besvär och beräknas kosta miljardtals dollar i förlorad produktivitet varje år.

Premiuminnehåll

Det krävs ett premiumpaket för att se detta innehållet. Tillåt javascript på den här sidan för att köpa ett.

Gå till toppen