Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Wimans blogg

Max Wiman: Tidernas största och mesta ljusblå fighterhjärta

Krister Kristensson fyller 75 år i dag.

Bild: LUDVIG THUNMAN
Bosse Larsson var ungdomens idol för allt det magiska han kunde göra med en fotboll.
Krister Kristensson var ungdomens idol för att han hatade att förlora, aldrig vek ner sig och hade det största och mest givna kaptenshjärta en idrottare kunde ha.
Förbundskaptenen Georg "Åby" Ericson diskuterar med Bosse Larsson och Krister Kristensson i omklädningsrummet efter en MFF-match.Bild: Pierre Mens
Krister Kristensson och Bosse Larsson iklädda de klassiska stickade vinterträningströjorna i samtal med den så mycket yngre engelske tränaren Bob Houghton när han tagit över MFF.Bild: Hans Runesson
På många sätt varandras motsatser, men som de klassiska magnetpoolerna så möttes de och skapade historia.I dag är Krister Kristenssons dag, i dag firar han sin 75:e födelsedag och det ljusblå hjärtat är lika stort och kritiskt som det var då.Jag har fått förmånen att känna honom och familjen en aning närmare eftersom de under många, många år jobbade på Sydsvenskan dessutom: Krister, hustrun Lilian, döttrarna Anette och Birthe. Krister jobbade oändligt många år på Sydsvenskan - det säger väl också en del om ett av hans nyckelord - loljalitet. För alla yngre generationer är det inte alltid lätt när vi pratar minnen, drömmar, historia och hur fantastiska gamla spelare var. Det är något man egentligen måste uppleva.
Krister Kristensson i aktion mot Öster i allsvenskan 1970. Målvakten är legendaren Nisse Hult.Bild: Torbjörn Carlson
Krister Kristensson gjorde 626 A-lagsmatcher för Malmö FF under åren 1963-1979. Sju allsvenska mål, sexton totalt. Men det var bakåt han var resen, klippan, dominanten, härföraren, elakingen. Svensk fotboll har haft ytterst få försvarsikoner på den nivån och jag minns från min barndom hur upprörd jag var att han inte fick spela mer i landslaget.
Med sina 626 matcher är han meste MFF-are genom tiderna och det är väl inte sannolikt att hans rekord någonsin kommer att slås.
Krister spelade den första match jag minns jag såg och den första jag minns jag hörde på radion.
Milan 1968. Europacupen. Seger 2-1 för MFF hemma, vilket borde varit 3-0, men Dag Szepanski fick ett helt korrekt mål bortdömt för offside. Returen i sällskap med - tror jag Torsten von Wachenfeldt på radion (var det före hans tid, var det någon annan?), MFF tog ledningen, gjorde 2-0, Krister blev utvisad.
Enligt egen utsago för att han frågade domaren vad klockan var. Jo, tjena. Men rätt hade han, för domaren agerade som han var mutad och blev sedermera avstängd av Uefa.
Jag minns också Krister för matcherna han inte spelade.
Det handlade också om Europa. MFF:s magiska resa 1978-79 och Krister hade väl inte riktigt drömt om att den skulle gå hela vägen och skrev på för TFF för att värva ner. Missade därmed andra semifinalen mot Austria Wien (kallades tillbaka och kunde spela den första nere i Wien sedan Roy Andersson skadat knät, men sedan var det kört, övergången var fullbordad) och finalen och jag säger bara så här; Trevor Francis hade aldrig nickat in segermålet för Nottingham Forest i München om Krister Kristensson funnits på planen. Har aldrig riktigt förstått varför det så framsynta MFF inte lyckades stoppa den övergången.
Krister Kristensson i samspråk med Staffan Tapper efter finalförlusten mot Nottingham Forest 1979. Tapper var lagkapten i finalen, som Kristensson inte kunde spela eftersom han redan var klar för Trelleborgs FF.Bild: Staffan Johansson
Där emellan minns jag klassiska dueller med Landskrona Bois Claes Cronqvist. Två profiler som var som hund och katt och lyckades bli utvisade på Malmö stadion i samma match.
2000 återförenades Claes Cronqvist (Landskrona Bois) och Krister Kristensson under fridsmmare former på Malmö stadion.Bild: Kent Hult
Och så minns jag framför allt det här.
SM-guldet 1974. Tommy Larsson och Roy Andersson ser på när Krister Kristensson höjer bucklan. Notera bara Eric Perssons raka och stolta hållning.Bild: Kenneth Olson
Krister Kristensson höjer von Rosens pokal som kapten för svenska mästarna. Sex SM-guld blev det - dessutom fem cupguld, något ni ungdomar aldrig fått uppleva med Malmö FF.
Efter karriären agerade Krister Kristensson tränare, men framför allt styrelseledamot under många, många år för sitt älskade MFF. I dag är han given gäst tillsammans med Lilian i hederslogen i Eric Perssons omedelbara närhet, där han med kritiska och klarblå ögon granskar sitt MFF.
Jag hoppas att vi ska kunna salutera Krister Kristenssons karriär och hans 75 år genom att få honom som gäst i MFF-podden när semestertiderna är över och jag har lämnat hammocken.
Eftersom vi dessutom är gamla kollegor skickar jag härmed ett personligt stort grattis från mig och från många tidigare och nuvarande Sydsvenskanmedarbetare.
Bloggen får också så här i efterhand hylla Anders "Puskas" Ljungberg, hårdför mittfältare i samma generation som Krister Kristensson, som den 12 juli fyllde 70 år.
Anders "Puskas" Ljungbergs största match i MFF-tröjan var utan tvivel kvartsfinalen i Europacupen hemma mot Wisla Krakow 1979. "Puskas" gjorde tre av de fyra målen, varav två på straff, som tog MFF till semifinal mot Austria Wien och sedermera final mot Nottingham.Bild: Torbjörn Carlson
Den andra sidan av Krister Kristensson som mångårig medarbetare på Sydsvenskans annonsavdelning.Bild: Bertil Haskel
Genom att kommentera på Sydsvenskan.se godkänner du våra regler

Regler för kommentarer

Välkommen att kommentera artiklar på Sydsvenskan.se!

Tänk på att:

 • Visa respekt för de personer eller företeelser som nämns i artiklarna.
 • Visa respekt för övriga debattörer.
 • Håll er till saken.
 • Spamma inte.
 • Inte skriva för långt. Över 500 tecken är det.
 • Dina kommentarer kan komma att användas på andra ställen på Sydsvenskan.se och Sydsvenskan papperstidning.

Det här är inte ok:

 • Kommentarer om etnisk tillhörighet, kön, sexuell läggning, politisk eller religiös tillhörighet om de saknar relevans i sammanhanget.
 • Rasistiska, homofobiska eller sexistiska yttranden eller budskap och sådana som hetsar mot eller uttrycker hat mot troende.
 • Kommersiella budskap eller marknadsföring, erbjudanden om pengar eller gåvor.
 • Upphovsrättsligt skyddat material som du själv inte har skapat eller har rättigheterna till.
 • Uppmaningar till brott eller agerande som strider mot svensk lag.
 • Hot, trakasserier och skvaller.
 • Att du utger dig för att vara någon annan existerande person.

Redaktionen följer debatten på sajten och förbehåller sig rätten att ta bort olämpliga inlägg. Användare som inte respekterar debattreglerna stängs av från möjligheten att kommentera artiklar.

Gå till toppen