Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Asylsökande får fortsätta vänta – men prognosen skrivs ner

Migrationsverket tar allt längre tid på sig att pröva asylärenden. Prognosen för avklarade ärenden i år skrivs ned med ytterligare 15000.

Migrationsverket kommer med en ny flyktingprognos i dag. Arkivbild.Bild: Adam Wrafter/SvD/TT
Snittväntetiden för att få sitt asylärende prövat är 15 månader. Men ensamkommande barn kan behöva vänta 600 dagar, enligt Migrationsverkets senaste prognos. De långa handläggningstiderna leder till att allt fler barn hinner fylla 18 år vilket ökar risken att få avslagsbeslut.
– Vi har valt att så långt som möjligt prioriterar beslut för de personer som närmar sig 18-årsgränsen. Men vi har inte lyckats med det, säger Fredrik Bengtsson, kommunikationsdirektör på Migrationsverket.
När det gäller beslut i asylärenden visar prognosen att Migrationsverket beräknar att de kommer att fatta 80000 beslut i år. Det är 15000 färre än i prognosen från april och 25000 färre än vad myndigheten trodde i början av året.
– Vi är på väg att komma över puckeln just nu med en snittväntetid på 15 månader. Därefter kommer handläggningstiderna successivt att minska, säger Fredrik Bengtsson.
Totalt tror Migrationsverket att 28000 personer kommer att söka asyl i Sverige i år. Det är 6700 personer färre än vad myndigheten tidigare trott.
– Borttagandet av id-kontrollerna i maj har inte påverkat siffrorna. Det tillsammans med att vi gör bedömningen att överenskommelsen mellan EU och Turkiet kommer att hålla har gjort att vi landat i ett antagande om ungefär 25000 asylsökande plus 3000 omplaceringar, säger Fredrik Bengtsson.
Gå till toppen