Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Emil Jensen om Taube-stipendiet: ”Det är både en morot och en piska”

Efter att ha tilldelats årets Taube-stipendium känner Emil Jensen sig glad och stolt. Men priset innebär också en press på att leverera, menar han.
– Man förstår att det man gör betyder något för andra – och det är viktigt att förvalta det.

Bild: Klara G
Under vintern och våren har artisten, låtskrivaren och poeten Emil Jensen gjort nästan 60 turnéstopp runt om i Sverige med sin föreställning ”Flyktpotatis”. Hans sommarprat blev ett av förra årets mest uppmärksammade.
Igår stod det klart artisten från Hjärup får årets Taube-stipendium ”för att han med stor omsorg och ömsint allvar använder de rimmade ordens kraft till att både trösta, roa och oroa”.
– Det kändes först skitroligt – jag blev jätteglad. Men, och det här är lite typiskt mig, sedan tänker jag att ”nu måste jag leva upp till det här”. Jag tänker inte att jag får det för något jag gjort, utan för något jag ska göra. Därför fungerar det både som en morot och en piska. Jag känner att jag måste steppa upp nu. Det är som en piska gjord av morot kan man säga, säger han.
Läs också Emil Jensen får årets Evert Taube-stipendium
Emil Jensen hade först svårt att se kopplingen mellan sig själv och Evert Taube – men när han började tänka på det förstod han att han växt upp med många av Taubes låtar. Han kan se influenser av honom i sin egen musik.
– Det slog mig att den senaste låten jag skrev, den skrev jag för ett radioprogram i Sveriges radio där de ville att jag skulle tonsätta sjörapporten. Det är en låt där hav och väder står i fokus så där ser jag ju en väldigt tydlig koppling till Taube.
Bild: United Stage
Vårens turné med föreställningen ”Flyktpotatis” avslutades den 25 april på Cirkus i Stockholm. Men turnén blev betydligt längre än Emil Jensen hade väntat sig.
– Det har varit en underbar turné. Jag har haft fantastiskt sällskap i form av mina medmusiker. Turnén blev förlängd hela tiden och det slutade med att vi gjorde 56 föreställningar. Vi hade kunnat göra ännu fler – men någon gång måste man sluta, säger han med ett skratt.
Läs också Emil Jensen återvänder till Malmö Live i vår
I höst ger han sig in i en skrivperiod igen. Ett nytt album väntar och så småningom också en ny föreställning. Men den nya föreställningen ligger långt fram i tiden, betonar han.
– Ett sådant här pris, och den fina respons jag fått av publiken under den senaste turnén, ger glädje, extra kraft och styrka. Man förstår att det man gör betyder något för andra – och det är viktigt att förvalta det. Det ger en känsla av att man är på rätt spår, säger han.
Just nu är Emil Jensen ute på en kortare sommarturné och den 5 augusti gör han turnéns enda skånska stopp på Ale stenar.
Sommarkonserter på Ale stenar var en stående tradition under 90-talet som legat vilande sedan 1997. Men nu blåser initiativtagaren Pange Öberg liv i evenemanget igen – efter 20 års väntan. Emil Jensen är en av av artisterna som deltar i nypremiären den 5 augusti.
Vad kan man vänta sig av konserten vid Ale stenar?
– Det är en ganska speciell sommarturné, på Ale stenar uppträder även Kristina Lugn och Sarah Riedel. Jag kommer göra delar ur ”Flyktpotatis” och en hel del nytt material. Sedan blir det en och annan gammal klassiker också – det måste det bli på en sommarturné.
Gå till toppen