Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Ministrarna som kan behöva lämna regeringen

Alliansen kommer att väcka misstroendeförklaring mot tre ministrar, Anna Johansson (S), Anders Ygeman (S) och Peter Hultqvist (S). Två av dem har ofta hyllats och ses som nyckelspelare i regeringen medan den tredje hittills mest fått kritik.

Försvarsminister Peter Hultqvist (S) och inrikesminister Anders Ygeman (S) är båda populära ministrar. Arkivbild.Bild: Henrik Montgomery/TT

Anna Johansson

Känd som en av regeringens svagare ministrar. Har bland annat kritiserats för sin hantering av gränskontrollerna i Skåne och flera andra ageranden har uppmärksammats av konstitutionsutskottet (KU). Är också distriktsordförande för Socialdemokraterna i Göteborg vilket bidrar till att hon trots sitt agerande ses som en maktfaktor.
Gick med i SSU i tonåren och är dotter till Göran Johansson (S), under många år ordförande i kommunstyrelsen i Göteborg. Anna Johansson blev invald i riksdagen 2014.

Anders Ygeman

Ses som en av Stefan Löfvens starkare ministrar. Hyllades från flera håll under flyktingkrisen 2015 vilket beskrevs som en ”Ygemania”. Men Anders Ygeman har också kritiserats för sitt hanterande av Polismyndigheten.
Har lång historia inom partiet och har bland annat varit ordförande i SSU i Stockholm och vice förbundsordförande i SSU under mitten av 90-talet. Valdes in i riksdagen 1996.

Peter Hultqvist

Har blivit allt mer aktuell i och med en allt osäkrare omvärld. Även Hultqvist ses som en av de viktigare spelarna i Löfvens ministertrupp. Har bland annat hyllats av Mikael Odenberg, moderat och tidigare försvarsminister. Enligt Odenberg har försvarspolitiken fått sig ett lyft sedan Hultqvist tog över rodret.
Valdes in i riksdagen 2006.
Gå till toppen