Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Tidigare kampanjchef samarbetar med utskott

Donald Trumps förre kampanjchef Paul Manafort kommer inte att tvingas vittna inför senatens rättsutskott om sina kontakter med ryska företrädare.

Donald Trumps tidigare kampanjchef Paul Manafort. Arkivbild.Bild: Carolyn Kaster/AP/TT
Manafort var från början tillsammans med presidentens äldste son, Donald Trump jr, kallad att vittna i ett öppet förhör under onsdagen.
I helgen nåddes en överenskommelse om att skjuta upp utfrågningen i utbyte mot vittnesmål bakom stängda dörrar. Men in i det sista kom olika besked om överenskommelsen för Manaforts del. Han har nu börjat samarbeta och lämna över dokument och förhandlar om ett lämpligt datum för när han kan höras enskilt, enligt utskottet.
Det rättsutskottet vill veta mer om är ett möte med en rysk advokat i juni 2016 som Manafort deltog vid. Även Trumps svärson Jared Kushner och Trump jr deltog i mötet, där de utlovats komprometterande information om demokraternas presidentkandidat Hillary Clinton.
Kushner hördes i tre timmar under tisdagen av representanthuset underrättelseutskott. Enligt demokraternas Adam Schiff var det "en väldigt produktiv" session. Det var Kushners andra dag i följd vid Capitol Hill, i måndags hördes han av senatens underrättelseutskott.
Flera utredningar pågår i såväl kongressens, FBI:s och olika underrättelsetjänsters regi.
Fakta

Bakgrund: Trump och Ryssland

Misstankarna om samröre mellan personer i Trumps stab och den ryska regeringen – som amerikanska underrättelsetjänster anklagar för att lagt sig i det amerikanska valet – har hängt som ett svart moln över presidenten sedan han tillträdde i januari.

Flera utredningar pågår i såväl kongressens, FBI:s och olika underrättelsetjänsters regi.

Rysslands tidigare USA-ambassadör Sergej Kisljak hade flera möten med företrädare för Trumpkampanjen före valet. Förre säkerhetsrådgivaren Michael Flynn avgick i februari sedan det framkommit att han förtigit detaljer om kontakterna.

Även Jeff Sessions, nu justitieminister, träffade ambassadören, och har därför sagt att han inte kan aktivt kan delta i ryssutredningen.

Bland andra Trumps svärson Jared Kushner och Donald Trump jr träffade i fjol en rysk jurist med koppling till Rysslands regering, sedan Trump jr fått ett erbjudande om komprometterande uppgifter om den demokratiska rivalen Hillary Clinton.

I maj avskedade Trump FBI-chefen James Comey, och sade senare att det hade med "Rysslandsgrejen" att göra. Enligt Comey bad presidenten honom "släppa" utredningen av Flynn.

Senare i maj utsågs den tidigare FBI-chefen Robert Mueller till särskild åklagare med ansvar för Rysslandsutredningen.

Moskva har förnekat all inblandning i försök att påverka USA:s presidentval, och Trump har sagt att hans kampanj inte konspirerat med Ryssland.

Gå till toppen