Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Vellinge

Dags för sandslottstävling i Falsterbo

På söndag den 30 juli är det dags för den årliga sandskulpturtävlingen i Falsterbo. För 34:e året. Då väntas 40 till 50 lag tävla med sina sandskapelser.

I år hålls sandskulpturtävlingen nedanför Falsterbo strandbad i Falsterbo. Vanligtvis brukar mellan 40 och 50 lag var med, rekordet var 1998 då 61 lag deltog.
– Bäst är badväder men det brukar vara mycket folk så länge det inte ösregnar. Endast ett år har vi ställt in på grund av ösregn, säger Lena Miörner som är konstpedagog och utställningsansvarig på Konsthallen på Falsterbo Strandbad.
Deltagarna tävlar antingen i vuxenlag eller barnlag (upp till 16 år). Anmälan sker på plats mellan klockan 12 till 13 och det kostar 40 kronor per lag. Varje lag får en flagga att markera revir med och när startskottet går klockan 13 har de två timmar på sig att göra klart sitt verk. Deltagarna får använda verktyg som borstar, hinkar och räfsor. Som dekor får de endast använda naturliga strandfynd som tång och snäckor. Klockan 16 koras vinnaren.
Arrangör är Falsterbo Strandbad. Konferencier är Björn Malmhagen från Falsterbo fågelstation. Årets jury består av konstnär Margit Brundin från Malmö, bildhuggare Johan Röing från Fuglie, designstrateg David Carlson och konstnär Boel Åsemo från Falsterbo. De två förstnämnda är nya för i år. Juryn tittar på om konstverket är originellt, spännande utformat, med tydlig formkänsla, överraskande och bedömer även på lagarbetet, fantasi och kreativitet.
Stor glass av sand på sandslottstävlingen år 2000. På söndag är det dags igen på Falsterbo strandbad.Bild: Jessica Gow
Gå till toppen