Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Anna Blennow: På Vindolandas trätavlor blir livets små detaljer synliga

På nyfunna trätavlor träder romersk vardag fram.

Romersk skrifttavla från Vindolanda.Bild: Michel wal/Wikimedia
Det här är en kulturartikel. Analys och värderingar är skribentens egna.
Nya spektakulära fynd av latinska skrifttavlor gjordes nyligen i det gamla romerska fortet Vindolanda strax söder om Hadrianusmuren i norra England. Arkeologerna har funnit brev, beställningar och listor som romerska soldater skrivit med bläck på lövtunna trästycken under de första århundradena av vår tideräkning, och de restaureras nu för att så småningom kunna tydas och översättas.
Vindolanda har grävts ut under flera decennier, och välbevarade skrifttavlor har också under tidigare utgrävningar hittats här. Deras text är närmast oläsbar för den som inte är förtrogen med så kallad romersk kursivstil – ett slags snabbskrift som liknar stenografi, och som under medeltiden skulle komma att vidareutvecklas till våra små bokstäver. Denna vardagsskrift användes ofta på förgängliga material, och finns därför bevarad i få exemplar från den romerska antiken. Och fynden är oerhört viktiga, såväl för att förstå de latinska bokstavsformernas utveckling som för den unika inblick de ger i vardagslivet vid denna yttersta utpost av romarriket då dess utbredning var som störst.
På en av de nyfunna trätavlorna ber en viss Masclus om permission, en soldat man redan tidigare kände till från ett brev där han bett sin överordnade om leverans av mera öl till militärförläggningen. Och det är oftast sådana korta meddelanden som nedtecknats på tavlorna: Curtius gör upp avtal med Cassius om en beställning av korn, och Cerialis ber Brocchus att skicka nya jaktnät. Men också kvinnor är synliga i materialet: Claudia Severa, hustru till Brocchus, bjuder in Cerialis fru, Sulpicia Lepidina, till sin födelsedagsfest, och meddelar att allt står väl till med hennes lille son.
Livets små detaljer tenderar ofta att försvinna i historiskt källmaterial där maktens män och stora dåd dominerar. Men i skrifttavlorna från Vindolanda, som också finns tillgängliga online i engelsk översättning via Oxfords universitet, öppnas dörren via skriftens magiska nyckel till en verklighet som känns mycket nära vår egen.
Gå till toppen