Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Elina Pahnke: Donald Trumps utspel kommer att lämna transpersoner barskrapade

Bild: Olga R. Rodriguez
Transpersoner får inte försvara det land som underkänner deras existens. Det är ett sätt att beskriva Donald Trumps utspel om att transpersoner inte längre ska få ta värvning i den amerikanska armén. Men det skulle också vara att legitimera USA:s skeva bild av sin armé: att folk går med enbart på grund av nationell stolthet, att deras bakgrund inte har någon inverkan på varför de valt att kriga.
Så är förstås inte fallet i landet där fattiga människor varken har tillgång till bra vård, högre utbildning eller möjlighet att genomföra den amerikanska drömmens klassresa. Fattiga amerikaner är överrepresenterade i armén, på samma gång som transpersoner ofta är arbetarklass. Verkligheten ser inte ut som hemma hos transkvinnan och tv-kändisen Caitlyn Jenner, utan präglas av arbetsplatser som avskedar transpersoner, könsbekräftande vård som är svindyr och en president som godkänner den amerikanska transfobin. Ironiskt nog blir militären ett sätt att få tillgång till de grundläggande samhällsfunktioner folk behöver för att överleva.
Hur Donald Trumps uttalande skulle realiseras i praktiken vet ingen. Ska presidenten personligen bedriva häxjakt på de runt 15 000 transpersoner som redan ingår i armén?
Trumps utspel gör två saker tydliga. Han ser inte transpersoner som värdiga medborgare i det land han tagit grepp om. Och vill försätta dem i ytterligare fattigdom. Det är inte bara en fråga om transfobi, utan om rent människoförakt.
Gå till toppen