Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Nazister överklagar bombdomar

Männen dömdes till långa fängelsestraff i tingsrätten. Nu har domarna överklagats. ArkivbildBild: ANDERS YLANDER/TT
Två av de tre män som dömdes till långa fängelsestraff för de uppmärksammade bombdåden i Göteborg överklagar nu domarna.
Männen, som har tidigare kopplingar till nazistiska Nordiska motståndsrörelsen, dömdes för "allmänfarlig ödeläggelse" sedan två bomber – en utanför en lokal för Syndikalisterna och en vid ett flyktingboende i Västra Frölunda – detonerat. Bomben vid flyktingboendet orsakade livshotande skador hos en anställd vid förläggningen. Enligt åklagaren hade männen politiska motiv för att placera ut sprängladdningarna.
I sina överklaganden yrkar männen, 23 respektive 50 år, via sina försvarare att frikännas helt och att det utdömda skadeståndet på 197 000 kronor till den skadade mannen ska ogillas.
Sedan tidigare har också kammaråklagare Mats Ljungqvist vid riksenheten för säkerhetsmål överklagat domarna och yrkat att de två männen som nu överklagat också döms för mordförsök, som de friades för i tingsrätten.
Det är oklart om den 20-åring som dömdes till 18 månaders fängelse för medhjälp till ett av brotten också kommer att överklaga.
Gå till toppen