Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Arabländer uppmanas skrota våldtäktslag

Flera länder i Mellanöstern överväger att upphäva en lag som låter våldtäktsmän slippa straff om de gifter sig med sitt offer. Tunisien tog bort lagparagrafen i veckan och på söndag ska Jordaniens parlament rösta om en lagändring.

Libanesiska kvinnor, iklädda brudkläder och nedstänkta med fejkat blod, demonstrerar utanför regeringsbyggnaden i Beirut i protest mot en lag som gör att våldtäktsmän slipper straff om de gifter sig med sitt offer. Arkivbild.Bild: Bilal Hussein/AP/TT
– Tunisien skickar ett budskap till resten av regionen att de ska följa deras exempel, säger Rothna Begum på Humans Rights Watch.
Aktivister säger att den här typen av lagar dömer flickor till ett liv med sexuella övergrepp och våld i hemmet. Jordaniens parlament ska på söndagen rösta om de ska skrota lagparagrafen. I Bahrain och Libanon förs också diskussioner om att upphäva liknande bestämmelser.
Den jordanska parlamentsledamoten Wafa Bani Mustafa säger att föräldrar ofta går med på sådana här äktenskap för att minimera "familjeskammen", men att ingen flicka borde ges bort som gåva till sin våldtäktsman.
Liknande lagar finns i Irak, Kuwait, Syrien och på de palestinska områdena, enligt organisationen Equality Now. I Libanon driver människorättsorganisationen Abaad en kampanj mot landets lagstiftning med affischer som föreställer kvinnor i blodiga och sönderslitna brudklänningar.
Men en del länder i Mellanöstern har redan stoppat möjligheten för våldtäktsmän att slippa straff. Egypten upphävde sin lag 1999 och Marocko ändrade sin 2014.
Gå till toppen