Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Sex svåra månader för Trump

Ett halvår in i sitt presidentskap är Donald Trump en koloss på lerfötter: Hans politiska program ligger nästan på is, Vita husets västra flygel liknar ett ormbo, hans medarbetare är föremål för en hel hög utredningar och stödet från hans parti vittrar.

USA:s president Donald Trump. Hans första halvår vid makten har inneburit mestadels motgångar rent politiskt.Bild: Evan Vucci/AP/TT
Beskedet på fredagen att Trumps stabschef Reince Preibus får sparken och ersätts med generalen John Kelly vittnar om hur svårt presidenten har att samla sina styrkor. Priebus avsked är bara ett i en lång rad av avgångar och avhopp.
Vita huset beskrivs just nu av nyhetsbyrån AP som "okonventionellt", vilket är en underdrift av nästan brittisk art. Beslutet att ersätta Priebus med en general ser AP som ett indirekt medgivande av att läget bekymrar Trump.
Bråk och brist på politiska resultat har hittills präglat Trumps maktutövning.
Den nye kommunikationschefen Anthony Scaramucci har öppnat med grova utfall mot en annan medarbetare, "häpnadsväckande offentliga vulgariteter" med AP:s ord. Priebus förlorade maktkampen och fick gå.
Trump själv Twittermobbar justitieministern Jeff Sessions.
De olika granskningarna av om Trumps kampanjstab under valrörelsen hade ett suspekt samröre med ryska intressen fortsätter.
Senaten har röstat ned det senaste förslaget till hur Barack Obamas, av republikaner avskydda, sjukvårdsförsäkring skulle börja avskaffas. Flera republikanska senatorer förödmjukade Trump genom att rösta med kammarens demokrater. Främst av dem var John McCain, aktad krigsveteran och nu dessutom själv cancersjuk.
Kongressen har samlat sig – över partigränserna – till ett sanktionspaket med giftpilar riktade mot Moskva, konstruerat så att Trump inte kan desarmera åtgärderna.
Har John Kelly förutsättningar att lyckas bättre än Reince Priebus som stabschef? Kelly har varit chef för departementet för inrikes säkerhet. Men medarbetarna i Vita huset måste förmås att sluta fred inbördes. Och kan Kelly dämpa presidentens egen svaghet för dramatik och hans benägenhet att hellre ge igen för gammal ost än driva politik?
Kritiken är skarp också från republikanskt håll.
– Trump har slösat bort mycket av sitt politiska kapital på att vårda sitt eget rykte, säger Alex Conant, republikansk strateg som bland annat har arbetat för Marco Rubios presidentkampanj.
Lisa Murkowski, senator från Alaska som röstade emot partilinjen och för Obamacare, låter sig inte tyglas av Trumps missnöje via Twitter:
– Vi är här för att styra, vi är här för att stifta lagar, för att företräda det folk som skickat hit oss. Varje dag kan inte handla om att kampanja. Hur skulle det vara med lite regerande här? frågar hon.
Fakta

Decimerad organisation

Avgått eller sparkats:

Michael Dubke avgick som Vita husets kommunikationschef i maj.

Reince Priebus, stabschef i Vita huset, blev utmanövrerad av nye kommunikationschefen Anthony Scaramucci.

Sean Spicer, presstalesman, sade upp sig när Scaramucci kom in i Vita huset.

James Comey, chef för federala polisen FBI som inte ville släppa polisens utredning av Rysslandskontakter, fick respass av Donald Trump i maj.

Michael Flynn, nationell säkerhetsrådgivare, avgick i februari när det framkom att han diskuterat USA:s sanktioner mot Ryssland med den ryske ambassadören innan Trump blev president, och sedan inte gav korrekt information till vicepresident Mike Pence.

Gerrit Lansing, IT-rådgivare i Vita huset, klarade inte personalkontrollen.

Walter Shaub, chef för statens kontor för förvaltningsetik, avgick i juli innan hans ämbetstid löpt ut.

Undvikit att ta jobb i Trumps organisation:

Jason Miller, kommunikationschef i Trumps "äntringsstyrka", var på väg att bli kommunikationschef i Vita huset när Trump valdes, men avstod.

Philip Bilden, finansman med militär bakgrund, var påtänkt som statssekreterare med ansvar för flottan, drog sig ur i februari

Mark Green, med bakgrund i flygvapnet, var påtänkt som statssekreterare med ansvar för armén, men drog sig ur i maj.

James Donovan, Goldman Sachs-bankir, påtänkt som biträdande riksbankschef, drog sig ur i maj.

Källor: Politico, Reuters.

Gå till toppen