Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Ledare: Olyckligt binda sig vid den ryska gasen.

Trump hade gärna sett ett närmare till Ryssland. I stället får han mer sanktioner.Bild: Alexander Zemlianichenko
Europeiska unionen har hamnat på kollisionskurs med USA. För en gång skull handlar det emellertid inte om någonting som president Donald Trump har gjort eller sagt.
Snarare är det frågan om någonting presidenten helst skulle vilja hindra, men är maktlös att stoppa: En massiv majoritet i kongressens båda kamrar har röstat för utökade ekonomiska sanktioner mot Ryssland. De skärps bland annat på grund av Rysslands ockupation och annektering av Krim och den pågående ryska militära aggressionen i östra Ukraina.
De utökade amerikanska handelssanktionerna drabbar den planerade nya pipelinen för naturgas mellan Ryssland och Tyskland i Östersjön, Nordstream 2. Denna ses som ett hot mot en begynnande amerikansk export av gas till Europa, men framförallt också som ett energistrategiskt ryskt hot mot Ukraina. Den forna sovjetrepubliken behöver inte bara rysk gas för egen del, den är också beroende av inkomster för den gas som Ryssland säljer till EU via Ukraina. Färdigbyggd skulle Nordstream 2 tillsammans med den redan existerande Nordstream 1 göra gastransporterna genom Ukraina överflödiga och förenkla för Ryssland att använda gasvapnet som påtryckning.
Men EU-kommissionen har reagerat negativt mot de amerikanska planerna att rikta sanktioner mot gaslinjen. Inte minst är man misstänksam mot amerikanerna för att de tar till sanktionsvapnet för att gynna den egna gasexporten. Kommissionen har också anklagat USA för att inte syssla med energipolitik utan med geopolitiskt spel.
Nordstream 2 skulle å sin sida göra Tyskland till en viktig spelare på den europeiska gasmarknaden. Det framstod klart och tydligt när Tyskland och Österrike tillsammans för en vecka sedan inför kongressens förestående beslut deklarerade att sanktionerna medför "en ny och väldigt negativ kvalitet" i relationen mellan USA och Europa.
Sedan Donald Trump tillträdde har tonen mellan USA och unionen blivit klart kyligare. Trumps oberäknelighet, klumpiga uttalanden och populistiska isolationistiska retorik har inte tagits emot väl i unionens huvudstäder. Ironsikt nog har den nya friktionsytan uppstått trots och inte tack vare Donald Trump, som tvärt om försökt mildra sanktionerna mot Ryssland. Hans svårbegripliga vurm för den forne arvfienden har gett upphov till en mängd mer eller mindre fantasifulla konspirationsteorier i amerikansk liberal media. Men en särskild åklagare undersöker också hur nära delar av presidentens stab och familj står olika ryska intressen och tycks också börja närma sig Trumps egna kontakter på det området.
Sprickan som uppstått mellan USA och EU i energifrågan är olycklig. Det finns också bara en som har något att vinna på att EU splittras och relationerna mellan unionen och USA försämras: Vladimir Putins Ryssland. Nordstream 1 och 2 knyter EU hårdare till den ryska energimarknaden. Amerikansk naturgas borde ses som ett självklart och attraktivt alternativ. Ändå väljer EU-länder som Tyskland och Österrike att energipolitiskt binda sig till ett allt mer auktoritärt Ryssland.
Och det är inte ens Donald Trumps fel.
Gå till toppen