Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Vellinge

"Sanden kan verkligen spela en ett spratt"

Den traditionella sandskulpturtävlingen på Falsterbo strandbad under söndagseftermiddagen. Trots åskoväder deltog 45 lag som kämpade under två timmar med sina skapelser av sand.

Familjen Hammarström-Adlercreutz byggde en sköldpadda. De var oroliga för att sjögräset på sköldpaddans skal inte skulle sitta kvar när det hade torkat, så de blötte det med hjälp av en vällingflaska.Bild: Moa Dahlin
På Falsterbo strandbad kryllar det av människor. Men dagen till ära vallfärdar inte besökarna till stranden för att ta sig ett dopp – utan för att delta i, heja på eller titta på den årliga sandskulpturtävlingen. 45 lag tävlar under två timmars tid med att göra sandskulpturer, enbart av sand och naturmaterial. En jury väljer sedan ut årets vinnare – tre i vuxenklassen och tre i barnklassen.
Den som ser framför sig sandslott när de hör orden ”sandskulptur” får genast tänka om. Här trängs fidgetspinners och godis som Ahlgrens bilar, med klassiska vattendjur som grodor mitt i kärleksakten och sköldpaddor.
Ett lag som valt att göra en skulptur av det sistnämnda är familjen Hammarström–Adlercreutz. Familjens lillebror, Edward Hammarström, 7, kom med idén och arbetsledare för skulpturen var storasyster Diana Hammarström, 9.
– När jag var barn så var jag med i tävlingen flera gånger. Det var över 25 år sedan. Nu när barnen är tillräckligt gamla så tänkte jag att det var mina barns tur att vara med också, då jag kommer ihåg att det var väldigt roligt. Det är en rolig familjeaktivitet, säger Catarina Adlercreutz om familjens deltagande.
Svens Team tog hem andra plats i årets sandskulpturtävling. Ordleken ”Kafferep” var inspirationen till deras skulptur.Bild: Moa Dahlin
Laget Svens Team sitter i sanden och borstar sin skulptur med försiktiga rörelser. Laget består av Stefan, Marie och Linnea Förare, samt Stefans svärföräldrar Ingrid och Sven Karlsson. De har tillsammans byggt en stor kaffekanna, varifrån det rinner ett rep ner i en kaffekopp. En ordlek, förklarar Stefan, ”Kafferep” alltså. Skulpturen tog hem andra plats i årets tävling.
– Proportionerna på kannan var det svåraste att få till tycker jag. Många delar som ska passa in och den ska gärna luta lite också. På bara två timmar så är det tufft. Sanden kan verkligen spela en ett spratt, det är inte så lätt att handskas med, säger Stefan Förare.
Bredvid den stora kaffekannan är stämningen allt annat än lugnt. En av deltagarna, Martin Carlén, skriker ut kommandon till de övriga deltagarna, som ”kratta” eller ”mer sand”. Laget kallar sig själva för Grabbröra och deltar i tävlingen för femte gången. Namnet härstammar från ett annat lag – nämligen Gubbröra som jobbar med sin skulptur lite längre ner på stranden. Lagets medieansvariga, Sofia Fritze, förklarar.
Laget Grabbröra gör klart de sista detaljerna på deras sandskulptur. Sofia Fritze sopar sanden slät kring skulpturen.Bild: Moa Dahlin
– Vi deltar då flera av lagets pappor har ett lag som heter Gubbröra som varit med i tävlingen varje år sedan det startade. För några år sedan knäcktes då idén att vi måste vara med för att vinna över dem. Då blev vi Grabbröra och har varit med sedan dess och tävlat. De har lite fler priser än vad vi har, men det pratar vi inte om, säger Sofia Fritze.
Deltagarna i Grabbröra har flugits in från hela Sverige. De kommer bland annat från Växjö, Stockholm och Småland. Varje år, berättar Sofia Fritze, försöker laget sikta på en skulptur som är tidsenlig.
– Just nu känns det väldigt aktuellt med PostNord och läckan inom regeringskrisen. Inga sandslott eller sjöjungfrur för oss, vi kör lite mer på samhällskritik med hjälp av sand, säger Sofia Fritze.
När juryn kommer till Grabbröras skulptur, läser laget upp en påhittad artikel för att förstärka sitt bidrag. Jurymedlemmarna skrattar innan de fortsätter vidare.
– Det enda vi bryr oss om är att vi ska slå farsorna. Vi vann över dem förra året då vi kom på tredje plats, så detta år ska vi klara det med, säger Martin Carlén.
Vinnare i vuxenklassen blev till slut lag Strandpaddorna med skulpturen ”Kärleksresan”. Den grönfläckiga grodan är en hotad art som finns i Falsterbo. Där har de till och med fått egna vägskyltar som varnar bilister från att köra över dem.
I barnklassen var det lag Flygande bananer med skulpturen ”Bengt” som tog hem segern.
Fakta

Årets vinnare

Vuxenklass

1:a pris lag Strandpaddorna med skulptur ”Kärleksresan”

2:a pris lag Svens team med skulptur ”Kafferep”

3:e pris lag Koop Pettersson med skulptur ”så kan det gå”

Barnklass

1:a pris lag Flygande bananerna med skulptur ”Bengt”

2:a pris lag Plastic is not fantastic med samma namn på skulpturen ”Plastic is not fantastic”

3:e pris lag Kusinerna med skulptur ”Kanin”

Hederspris

Lag Ajjau med skulptur ”Bäckahästen”

Många deltagande bidrag hade havstema. Sälar och sköldpaddor var särskilt populärt under årets tävling.Bild: Moa Dahlin
Sandskulpturer. Martin Carlén och Max Waldhauer gör skylten ”Tramsportstyrelsen” till sitt bidrag.Bild: Moa Dahlin
Amanda Fridholm, 10 och Amischa Juhlin, 12, valde att göra en skulptur av Teneriffa. De älskar båda Teneriffa och tyckte att motivet var roligt att göra.Bild: Moa Dahlin
Sandskulpturer. Sara Gati har tillsammans med sina barn David och Emil gjort en bil.Bild: Moa Dahlin
Gå till toppen