Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Danskt kriminellt gäng vill etablera sig i Malmö och Helsingborg

Det kriminella gänget Loyal To Familia, som står bakom utpressningsverksamhet och haschhandel i Köpenhamn, försöker etablera sig i Malmö och Helsingborg. Det bekräftar Nils Norling, presstalesperson på Malmöpolisen.
– Det råder ett maktvakuum i Malmö just nu som de vill utnyttja, säger Norling.

Det är Ekstra Bladet som avslöjar gängets planer på att utvidga sin verksamhet till Sverige. I helgen höll gängmedlemmar fest i Tårnby på Amager och anledning var, enligt den danska tidningen, att man firade expansionen.
Gängets ledare har också bekräftat önskan att etablera sig utomlands i mail till Ekstra Bladet.
Malmöpolisens presstalesperson Nils Norling säger att representanter från gänget varit i Malmö i syftet att etablera sig här. Likaså har danskarna siktet inställt på Helsingborg.
– Detta är information från underrättelseavdelning så jag kan inte säga särskilt mycket. Men vi ser det som naturligt att nya kriminella grupperingar försöker vinna mark på grund av det maktvakuum som råder i Malmö, säger Norling.
Malmöpolisen har ett kontinuerligt informationsutbyte med sina danska motsvarigheter, bland annat om Loyal to Familia.
Loyal to Familia (LTF) grundades 2013 och har sina rötter i områdena kring Blågårds Plads på Nørrebro i Köpenhamn.
Men de har också grupperingar i Nivå, Helsingør. Køge och Hillerød på Själland och Århus på Jylland.
Den utpekade gängledaren skriver till Ekstra Bladet att svenskarna inte ska oroa sig. ” För vi är inget kriminellt gäng utan ett brödraskap, så vi öppnar inte nya avdelningar för att ägna oss åt brott utan för att odla vårt brödraskap”.
Köpenhamnspolisen är av annan uppfattning. Under juni och juli har LTF satts i samband med flera skjutningar och knivskärningar över hela Köpenhamn, som bedöms handla om makten över haschhandeln i staden. Köpenhamnspolisen satte i förra veckan upp så kallade visitationszoner för att lättare kunna beslagta vapen och knivar på misstänkta personer i den upptrappade gängstriden.
Polisen i Köpenhamn har stora problem med gängstrider, där Loyal to Familia är en huvudaktör.Bild: DRAGO PRVULOVIC / TT
Gå till toppen