Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Grova utfall fällde Trumps kommunikationschef

Donald Trump sparkar Vita husets kommunikationschef Anthony Scaramucci efter hans grova utfall mot personer inom Trumpadministrationen. – Presidenten tyckte att hans uttalanden var opassande, säger Vita husets presstalesperson Sarah Huckabee Sanders.

Vita husets kommunikationschef Anthony Scaramucci får sparken. Arkivbild.Bild: AP/TT
Finansmannen och tv-kommentatorn Scaramucci tvingas lämna sin post. Det sker bara tio dagar efter att han tillsattes under dramatiska former, då Vita husets talesperson Sean Spicer sade upp sig i protest mot den nye kommunikationschefen.
Strax efteråt utbröt en konflikt mellan Scaramucci och Vita husets stabschef Reince Priebus. Scaramucci liknade i en CNN-intervju deras förhållande med bibelns Kain och Abel. Scaramucci gick därefter ut med hätska och mycket grova utfall mot Priebus och mot Vita husets chefsstrateg Steve Bannon i tidningen The New Yorker. Dagen därpå fick Priebus sparken.
Beslutet att befria Scaramucci från hans tjänst kommer bland annat på John Kellys begäran, uppger källor för The New York Times. John Kelly, tidigare minister för inrikes säkerhet, svors in som ny stabschef på måndagen med förhoppningar om att han ska skapa stabilitet i vad som flera medier beskrivit som "ett kaos" i Vita huset. Alla anställda i Vita huset ska nu rapportera direkt till honom.
"Mr Scaramucci kände att det var bäst att låta stabschefen John Kelly få ett oskrivet blad och möjligheten att bygga sitt eget lag. Vi önskar honom all lycka", skrev Vita huset i ett uttalande på måndagen.
Men vid en presskonferens sade Sarah Huckabee Sanders senare att Trump reagerat på Scaramuccis kontroversiella uttalanden och att presidenten inte ville att detta skulle belasta Kelly.
Det är inte klart vem som ska ersätta Scaramucci.
Fakta

Scaramucci

Anthony Scaramucci, 52, arbetade som finansman och tv-kommentator innan han började som kommunikationschef i Vita huset.

När Scaramucci fick en plats i Vita huset uttryckte han ilska över personer som läckt information om honom – och misstankarna riktades mot stabschefen Reince Priebus.

I ett samtal med tidskriften The New Yorker, som Scaramucci ringde upp på jakt efter en sådan läcka, sade han att Priebus var en "jävla paranoid schizofren", och att han skulle avskeda alla i kommunikationsstaben för att komma åt läckan.

Scaramucci gick också till verbala angrepp mot Vita husets chefsstrateg Steve Bannon med ordval som de flesta amerikanska medier ansåg vara för grova för att publicera.

Källor: AFP och The Telegraph

Gå till toppen