Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Löfven och Macron pratade miljö och migration

"Öppenhjärtigt och pragmatiskt", så beskriver statsminister Stefan Löfven sitt första möte med den franska presidenten då ämnen som migration, sysselsättning och klimat avhandlades. – Vi har en samsyn i så många viktiga frågor, säger Löfven.

Statsminister Stefan Löfven (S) och Frankrikes president Emmanuel vid Elyséepalatset i Paris.Bild: Michel Euler/AP-TT
Efter att ha betat av ett antal regeringschefer och presidenter, som Vladimir Putin och Donald Trump, under en intensiv charmoffensiv hade nu turen kommit till den svenske statsministern Stefan Löfven (S).
Den franske presidenten Emmanuel Macron försenades av ett utdraget budgetmöte och när han till slut kom ut på Elyséepalatsets trappa hade den svenske statsministerns bil fått vänta en dryg halvtimme på klartecknet för att köra in på palatsets innergård.
Men det lade inte sordin på stämningen. Macron har gjort sig känd för sin vänskapliga attityd och det gjorde intryck på Löfven.
– Jag kan konstatera att Sverige och Frankrike aldrig haft så goda relationer som nu, och så har vi en bra personlig relation, säger Stefan Löfven efter mötet.
Mötet mellan Macron och Löfven kretsade kring EU-samarbetets framtidsfrågor. Migration, jobb, tillväxt och säkerhet var frågor som stod högt på dagordningen.
– Sverige tog sitt ansvar och mer därtill när landet enbart under 2015 tog emot över 160 000 asylsökande. Det uppmärksammades i Paris. Min önskan är en genomgripande och djärv reform av den europeiska asylpolitiken, sade Macron.
När det gäller synen på migration ser Stefan Löfven flera konkreta punkter där Sverige och Frankrike är överens. Samtalet handlade bland annat om hur man bättre ska kunna hantera flödena av migranter och ett nytt system inom EU för att dela på ansvaret.
– Vi är överens till exempel om att attackera grundorsakerna när det exempelvis handlar om människor som flyr från usla förhållanden i Afrika. Vi ska vara med och bistå och skapa drägliga villkor i dessa länder och säkra gränser. Men också att alla länder i EU tar sitt ansvar, säger Stefan Löfven.
Macron som har en rad social och ekonomiska reformer på sin agenda passade på att prisa den svenska modellen som en inspiration och passade på att hylla Sverige på rad punkter.
– Jag vill tacka Sverige för att landet är en stark internationell partner och tacka för partnerskapet i Mali och för samarbetet i FN:s säkerhetsråd där vi arbetar i perfekt harmoni, sade Macron vid ett gemensamt framträdande i Elyséepalatset.
Frankrike och Sverige har också enats om ett bilateralt innovationssamarbete, fokuserat på förnyelsebar energi och klimatsmarta lösningar.
Gå till toppen