Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Nu börjar slutstriden om EU-myndighet

Regeringen lämnar i dag formellt in ansökan om att få ta över EU:s läkemedelsmyndighet, EMA från Storbritannien. En placering av myndigheten i Stockholm är bäst för personalen, EMA:s verksamhet och för hela EU, hävdar statsminister Stefan Löfven i ansökan.

Nyblivna socialministern Annika Strandhäll (S) har jobbat "stenhårt" för att få EU:s läkemedelsmyndighet EMA till Stockholm. Arkivbild.Bild: Erik Simander/TT
Myndigheten startade 1995 och ansvarar för den vetenskapliga utvärderingen och övervakningen av mediciner inom EU. EMA är i dag placerad i London, men eftersom Storbritannien är på väg ut ur EU, ska myndigheten omplaceras.
Kampen bland medlemsländerna att få den attraktiva myndigheten med upp mot 1 000 anställda är stor. 22 länder slåss om saken. Men Sverige är bäst lämpat, enligt socialminister Annika Strandhäll (S).
– Sverige har en väldigt stark kandidatur, dels för att vi redan har EU:s smittskyddsmyndighet, vilket innebär en samarbetsstyrka, dels är vårt Läkemedelsverk jämte Storbritanniens den starkaste samarbetspartner till EMA. Sen är ju Sverige i framkant när det gäller life science-forskning, säger hon till TT
Regeringen lyfter i ansökan också att Karolinska institutet erbjuder en forskningsmiljö i världsklass. Den goda IT-kapaciteten och Nobelpriset är också sådant som nämns.
Ett av de många länder som konkurrerar med Sverige är Danmark. Här har regeringen problem med att man i Skåne förordar grannlandet, vilket skulle stärka Öresundsregionen.
– Det är ju en jättespeciell situation. Det har funnits politiker i Skåne som hoppats på en Skåne-Köpenhamn-kandidatur, säger Strandhäll.
En placering av EMA i Stockholm skulle innebära många fördelar och möjligheter till nya arbetstillfällen, hoppas regeringen. Det handlar bland annat om 300 hotellnätter per dygn till följd av alla forskare som besöker EMA. En annan förhoppning är att läkemedelsindustrins intresse för att lokalisera verksamhet till regionen ska öka.
Fakta

Ansökan

EMA bildades 1995 och är placerad i London.

Myndigheten ansvarar för den vetenskapliga utvärderingen och övervakningen av mediciner i EU.

Regeringen garanterar i sin ansökan att EMA och dess personal smidigt ska kunna flyttas till Stockholm 1 april 2019.

Regeringen erbjuder i ansökan EMA en plats i Life city som för närvarande byggs i Hagastaden.

Som alternativ erbjuds Postens tidigare huvudkontor vid Centralstationen.

EMA har upp mot 1 000 anställda, varav många högkvalificerade.

Myndigheten får cirka 36 000 besök varje år i samband med sin verksamhet, vilket skulle innebära en rejäl skjuts för hotellverksamheten i Stockholm.

Fakta

Viktiga hållpunkter

31 juli: De EU-länder som är intresserade ska ha lämnat in sin formella ansökan.

1 augusti: Ansökningarna blir offentliga genom att de publiceras på europeiska rådets hemsida.

Slutet av september: EU-kommissionen offentliggör sina utvärderingar av ansökningarna.

17 oktober: EU-ländernas ministrar med ansvar för EU-interna frågor diskuterar utvärderingarna.

19-20 oktober: EU-ländernas ledare tar upp frågan på sitt toppmöte.

20 november: EU-ländernas ministrar med ansvar för EU-interna frågor röstar om vilket land som ska få ta över EMA från Storbritannien.

Källa: Regeringskansliet, EMA-sekretariatet

Gå till toppen