Kultur

Malena Janson: ”Ungefär så sympatiskt, lättsamt, humoristiskt, allvarligt och fint som hans litteratur”

Författare

Bild: Henric Lindsten
Fredrik Backman är mannen som var truckförare och sedan skrev en roman med titeln "En man som heter Ove", som efter att den refuserats av en rad förlag gjorde världssuccé. Det är i alla fall så han framställer sig själv i sitt sommarprat: en helt vanlig trettioplussare som helst lever ett tråkigt liv med sin fru och sina barn och alla de berättelser som trängs i hans huvud. Därtill en människa som egentligen inte kvalar in som sommarpratare i Sveriges radio.
Fast det gör han ju. Fredrik Backman är varken sämre än de dåliga eller bättre än de bra på att fylla sina 90 minuter, utan någonstans precis mittemellan. Ibland blir det lite tjatigt och ibland lite banalt men för det mesta är det riktigt trevligt och ungefär så sympatiskt, lättsamt, humoristiskt, allvarligt och fint som hans litteratur.
Och så emellanåt glimmar det till. När Backman riktar sig till unga och känsliga personer med författardrömmar bjuder han in till en skimrande innerlighetsbubbla och de råd han ger kommer att leva vidare som pepp och tröst för många. ”Tack vare det som du själv, och kanske andra, upplever som jobbigt hos dig kan du skapa något. Så försök att använda dig av det. Och börja nu, idag.”
Läs alla artiklar om: Sommarpratarna 2017
Gå till toppen