Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Död svärdfisk funnen vid Falsterbokanalen: ”Första gången det händer”

En två meter lång svärdfisk har flutit iland vid Falsterbokanalen. ”Vad jag känner till är det första gången det händer” säger biologen Jan-Åke Hillarp.

Sylvester Sebastianson drar upp den drygt två meter långa svärdfisken.Bild: Läsarbild
Isabelle Schori befann sig på Ljunghusens strand med familjen, när några vänner kom förbi och undrade om de hade sett svärdfisken?
– Jag trodde först att de skojade, säger hon.
De gick ner mot Falsterbokanalen, och mellan klipporna låg en död svärdfisk fastklämd. Isabelle Schori uppskattar att fisken var över två meter lång.
– Det var ju ganska häftigt att se, och man undrar ju hur den har hamnat här.
Isabelle Schori.Bild: Läsarbild
Jan-Åke Hillarp är biolog och har varit verksam på Näset i över 40 år. Vad han kan minnas är det första gången en svärdfisk flyter iland här.
– Det har fångats svärdfisk i sundet tidigare, men då har det varit fiskare som fångat dem, säger han.
Varför har svärdfisken simmat hit?
– Makrillen går in här och jagar småsill, och svärdfisken jagar makrillen. Svärdfisken kommer från Atlanten, men är rätt så spridd i havet, och väldigt populär bland sportfiskare.
Jan-Åke Hillarp menar att stigande vattentemperaturer i samband med klimatförändringarna också kan spela in.
– Vi såg ju redan med kärnkraftverket i Barsebäck hur det varma vattnet drog till sig till exempel multe, som är en medelhavsfisk egentligen. Det handlar om vattentemperatur, och tillgång på mat. Öresund är ur ekologisk synpunkt ett av de friskare havsområdena i Sverige, vilket beror på att trålfiskare har varit förbjudna under lång tid, säger han.
Att avlägsna den döda fisken är kommunens ansvar.
– Det är kommunens gatukontor eller motsvarande som hanterar sådant, säger Håkan Månsson, inre befäl på räddningstjänsten Syd.
Bild: Läsarbild
Bild: Läsarbild
Gå till toppen