Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Efterlyses: familjehem och jourhem

Barn riskerar att placeras på institution eller kan tvingas flytta runt bland olika familjer. Samtidigt har intresset för att bli jourhem och familjehem minskat.

För några år sedan ökade antalet placeringar i jourhem och familjehem markant i och med ökningen av ensamkommande barn till Sverige. I dag är behovet av hem för barn stort i allmänhet.
– Det är brist. Vi har ständigt barn som inte kan bo med sina föräldrar. Familjehemmen har i regel alltid ett barn hos sig redan, säger Nina Bergfors, enhetschef för socialförvaltningens utredningsenhet barn och unga i Lund.
Allra störst är behovet av nya jourhem, där antalet har minskat de senaste åren.
– Jourhem är ett sätt att leva. Det handlar om att när som helst kunna ta emot ett barn som just nu inte kan bo hos sina föräldrar. Här behöver det finnas någon vuxen som är hemma om dagarna eller kan jobba hemifrån.
"Vi vill hitta intresserade familjer som vi kunna göra skillnad för barn och som har det känslomässiga och fysiska utrymmet att ta emot ett barn", säger Nina Bergfors, enhetschef på socialförvaltningen i LundBild: Ingemar D Kristiansen
I dag får kommunen lösa placeringar med hjälp av de befintliga familjehemmen och jourhemmen, men ett snävt utbud kan leda till att det inte går att matcha barnet med rätt hem.
– Det kan leda till omplacering och att barnet får flytta flera gånger. Vi vill att det ska vara så optimalt som möjligt från början.
Om det inte finns något hem kan barnet behöva bo på institution.
– Bedömer vi att en familj är bästa placeringen för barnet så är institution ett sämre alternativ och inte en bra lösning.
Att barn inte kan bo tillsammans med sina föräldrar är varken ett nytt eller ett övergående problem. Samtidigt märker Nina Bergfors av att intresset för att bli familjehem och jourhem har minskat bland allmänheten.
– Det är svårt att säga varför. Det är krävande och jag har respekt för att man behöver stöd och hjälp. Men engagemanget för barn och unga är en viktig sak som jag hoppas att människor fortfarande brinner för.
Fakta

Jourhem och familjehem

Jourhem är familjer som tar emot barn och ungdomar med kort varsel. Barnet bor i hemmet en kortare period, från några dagar upp till några månader.

I familjehem placeras barn under längre perioder. Från några månader till hela barnets uppväxt.

Jour- och familjehemmen erbjuds handledning och utbildning av socialtjänsten som är ansvarig för barnet under placeringen.

Lunds kommun placerar barn hos familjer runt om i Skåne, inte enbart inom kommungränserna.

Gå till toppen