Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Fler myndigheter kan ha läckt uppgifter

Haveriet på Transportstyrelsen kan vara toppen av ett isberg. I flera år har ett stort antal myndigheter kritiserats för bristande IT-säkerhet. – Det är stor risk att en betydande mängd parallellfall bara slunkit igenom, säger underrättelseexperten Wilhelm Agrell.

Wilhelm Agrell, professor i underrättelseanalys vid Lunds universitet, tror att det kan finnas flera parallellfall till IT-haveriet på Transportstyrelsen. Arkivbild.Bild: Ola Torkelsson/TT
Svenska myndigheters IT-säkerhet har underkänts flera gånger. Riksrevisionen har visat att säkerhetsanalyser ofta glöms bort och Säpo har varnat för att outsourcing av verksamhet, som IT-system, innebär säkerhetsrisker. Men trots varningarna har svenska myndigheter struntat i att ställa tillräckliga säkerhetskrav när de skriver avtal med IT-leverantörer. Att oegentligheterna på Transportstyrelsen blev kända berodde främst på att Säpo började granska myndigheten.

Premiuminnehåll

Det krävs ett premiumpaket för att se detta innehållet. Tillåt javascript på den här sidan för att köpa ett.

Gå till toppen