Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

FN fördömer gripanden i Venezuela

De venezuelanska oppositionsledarna Leopoldo López och Antonio Ledezma har förts bort från sina hem, där de befunnit sig i husarrest. – Jag är djupt bekymrad, säger FN:s människorättskommissionär Zeid Ra'ad al-Hussein om gripandena.

För några veckor sedan släpptes oppositionsledaren Leopoldo López ur fängelse och sattes i husarrest. Nu har han blivit bortförd, enligt familjen. Arkivbild.Bild: Ariana Cubillos/AP/TT
López fru och Ledezmas dotter skriver på Twitter att de håller Venezuelas president Nicolás Maduro ansvarig för politikernas öde.
– Jag uppmanar myndigheterna att inte göra en redan extremt instabil situation värre genom överdrivna tvångsmedel, inklusive våldsamma räder mot bostäder som säkerhetsstyrkor genomfört i olika delar av landet, säger al-Hussein enligt Reuters.
I landet hölls i helgen val om en ny författningssamling. USA kallar valet illegitimt och har infört sanktioner mot Maduro – något som president slår tillbaka mot.
– Jag kommer inte att lyda imperialistiska order, säger han.
Sanktionerna visar på den amerikanske presidenten Donald Trumps "desperation och hat", enligt Maduro.
– Jag lyder inte främmande regeringar. Jag är en självständig president, säger han.
Sanktionerna riktar sig mot tillgångar som Maduro kan tänkas ha på amerikanskt territorium. Åtgärderna från USA är ovanliga eftersom de riktar sig mot en sittande ledare.
– Gårdagens illegitima val bekräftar att Maduro är en diktator som ignorerar det venezuelanska folkets vilja, säger USA:s finansminister Steven Mnuchin.
Colombia, Mexiko, Peru och flera andra länder har liksom USA sagt att man inte erkänner valet till en ny författningsförsamling i Venezuela i helgen. Församlingen ska kunna skriva om Venezuelas grundlag efter socialistregeringens önskemål.
Den brittiske utrikesministern Boris Johnson varnar för att Venezuela står på randen till en katastrof.
– Nicolás Maduros regering måste stoppas innan det är för sent, säger han.
Men gamla allierade till Venezuela – som Bolivia, Kuba, Nicaragua och Ryssland – står på Maduros sida. Kuba beskriver det som sker som en internationell kampanj ledd från Washington som "försöker tysta det venezuelanska folket".
Fakta

Bakgrund: Valet i Venezuela

Valet handlade om en ny författningsförsamling, ett superorgan med 545 ledamöter med rätt att skriva om grundlagen efter regeringens önskemål. Oppositionen har vägrat delta i valet, som man kallar en bluff.

Åtta miljoner människor röstade i valet enligt officiella uppgifter, vilket i så fall skulle innebära ett valdeltagande på 41,5 procent. Regeringen betecknar valet som en seger.

Statsåklagare Luisa Ortega Díaz säger att hon inte kommer att erkänna den nya församlingen, utan ser den som ett uttryck för en "diktatorisk ambition".

Gå till toppen