Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Lund

Debattinlägg: ”Köp av nya bostadsrätter till nyanlända är feltänkt och kortsiktigt.”

Lund har goda förutsättningar för att ta emot nyanlända, men genom att kommunen köper bostadsrätter till dem ställs grupper mot varandra, något som kan få allvarliga konsekvenser. Det skriver Philip Sandberg och Inger Tolsved Rosenkvist, företrädare för Liberalerna i Lund.

Lunds rödgröna styre håller idag nere byggandet av nya bostadsrätter, skriver artikelförfattarna.Bild: Helena Landstedt / TT
Ska de som sliter och sparar och kanske tar höga lån för att kunna köpa ny bostad behöva se hur pengar de själva betalat i skatt används av kommunen för att köpa nybyggda radhus och lägenheter åt andra?
För de allra flesta krävs det hårt arbete och målmedvetet sparande för att kunna köpa sin första bostad. Så var det i Lund också, men det har kommunens rödgröna styre ändrat på. I budgeten som antogs av Lunds kommunfullmäktige den 14­­—15 juni satsas 75 miljoner kronor de närmaste tre åren på köp av nyproducerade bostadsrätter till nyanlända. Samtidigt stiger priserna på bostadsrätter kraftigt och 64 000 personer står i bostadskö hos det kommunala bostadsbolaget LKF.
Att kommunen köper nyproducerade bostäder till nyanlända betyder att de, som nya lundabor, möts av budskapet att det inte finns en koppling mellan att arbeta och att ha en ny bostad. Det är förödande och innebär att samhället långsamt tar bort att var och en även har ett eget ansvar för sin försörjning och sitt boende.
Dessutom blir kommunen en aktör på bostadsmarknaden som driver upp bostadspriserna. Det kan få den bisarra effekten att Lundabor på jakt efter någonstans att bo kan få se kommunen bjuda över ­­— i princip med pengar som de själva betalat i skatt.
Det är rimligtvis inte skattebetalarnas uppgift att garantera höga utgångspriser på bostäder hos byggföretagen.
Kommunstyrelsens ordförande i Lund, Anders Almgren (S), menar att nyproducerade bostadsrätter är att föredra eftersom priserna då inte kan trissas upp genom budgivning. Men att köpa nyproducerade bostäder leder till att efterfrågan ökar och därmed till att utgångspriserna pressas upp.
Priset på bostadsrätter i Lund stiger just nu kraftigt och under de senaste tolv månaderna har kvadratmeterpriset ökat med 26 procent, enligt Svensk mäklarstatistik.
För oss inom Liberalerna är det angeläget att leva upp till den nya lagstiftning som säger att alla kommuner i landet ska vara med och dela på mottagandet av flyktingar, men att köpa bostadsrätter är en annan sak. Det gör det svårare för nya lundabor att få en bra start i kommunen eftersom det finns en risk att ilska över kommunledningens beslut går ut över dem.
Lunds rödgröna styre håller idag nere byggandet av nya bostadsrätter. Vi förespråkar tvärtom att fler bostäder byggs, inte bara hyresrätter utan även villor och bostadsrätter. Genom att människor då också flyttar från hyresrätter frigörs fler lägenheter och därmed behöver det inte vara som nu när den som vill äga en bostad i princip måste korsa kommungränsen.
Vi vill uppmuntraprivatpersoner att hyra ut bostäder i större utsträckning och se nya lösningar som exempelvis Attefallshus. Ett första steg är att tillsammans med ideella organisationer och näringslivet lära av hur andra kommuner har gjort för att uppnå det.
Att Lunds kommun köper upp nyproducerade bostadsrätter i stor skala i Lund, Genarp, Veberöd, Södra Sandby och Dalby är både kortsiktigt och feltänkt.
Tidigare gjorde Malmö som Lund, kommunen köpte upp ett antal bostadsrätter för nyanlända, men efter ett tag insåg stadens rödgröna styre konsekvenserna och satte stopp för köpen. "Det är inte meningen att Malmö stad ska snedvrida bostadsmarknaden”, sade kommunstyrelsens ordförande i Malmö, Katrin Stjernfeldt Jammeh (S), i Sydsvenskan den 15 april. I Lund resonerar deras motsvarighet, det rödgröna styret med Anders Almgren (S) i spetsen, precis tvärtom.
Lundaborna ska inte behöva bli utkonkurrerade från bostadsmarknaden av pengar som de själva har betalat i skatt.
Lund har goda förutsättningar för att ta emot nyanlända, men genom att kommunen köper bostadsrätter till dem ställs grupper mot varandra, något som kan få allvarliga konsekvenser.

Philip Sandberg

Inger Tolsved Rosenkvist

Philip Sandberg (L) är oppositionsråd i Lund.
Inger Tolsved Rosenkvist (L), är andra vice ordförande i Lunds servicenämnd.
Läs mer: Debattera på Aktuella frågor – så här gör du
Gå till toppen