Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Malmö

Ny typ av sprängladdning vid de tre senaste detonationerna

Polisen misstänker att kriminella i Malmö har fått händerna på ett parti extra kraftfulla bangers. Vid de tre senaste sprängningarna har samma laddningar använts, tror polisen.
– Man kan få allvarliga kroppsskador av dem, säger bombteknikern Rolf Bengtsson.

Bild: Patrick Persson
Senast natten mot tisdagen smällde det i ett hyreshus på Kantatgatan på Lindängen. Någon hade placerat en sprängladdning vid köksfönstret till en lägenhet på bottenplan – och satt eld på stubinen.
Läs mer: Explosion i lägenhet på Kantatgatan
Tre små barn och deras mamma befann sig i bostaden, men klarade sig eftersom de sov i angränsande rum. Polisen ser en koppling till konflikter mellan gängkriminella i Malmö, hur sambandet ser ut vill man inte säga.
– Vi är väldigt intresserade av alla typer av vittnesuppgifter från platsen, säger Malmöpolisens presstalesperson Nils Norling.
De initiala undersökningarna tyder på att samma typ av laddning använts vid de två senaste detonationerna i Malmö: attacken mot en Maserati på Rosengård och explosionen vid entrén till en fastighet på Vita Höja. Ingen människa har skadats vid dåden.
Läs mer: Explosion i lyxbil på Ramels väg
– Man har använts en större typ av banger som varit vanlig vid hot och påtryckningar nere i Europa tidigare, säger Rolf Bengtsson som jobbar för det nationella bombskyddet.
Bangern är av samma typ som förekommer i vissa fotbollssupporterkretsar. Men de som kastas från läktaren på allsvenska fotbollsmatcher och ger höga knallar innehåller 20–30 gram kaliumperklorat. Sprängladdningarna som använts i Malmö har haft 100–200 gram av samma substans.
– Det är väldigt mycket kraftfullare, säger Rolf Bengtsson.
Läs mer: Detonation vid höghus i Malmö i natt
Befinner man sig i närheten av en av dessa bangers som detonerar löper man risk att få brännskador, hörselskador – eller att trycket skadar ens lungor eller inre organ. Om man inte hinner kasta iväg den innan stubinen brunnit upp kan man räkna med att handen amputeras, enligt Bengtsson.
Läs mer: Maktvakuum bland Malmös kriminella – unga dras till danskt gäng
De kraftfulla pyrotekniska varorna är förbjudna att inneha eller använda i Sverige utan tillstånd. Men i vissa EU-länder är de tillåtna. Via en polsk hemsida kan man beställa smällarna för 14–15 euro, som produceras i Italien.
Läs alla artiklar om: Sprängningar i Malmö
Gå till toppen