Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Debattinlägg: "Det måste bli svårare och dyrare att förorena och skräpa ned hav och sjöar, och enklare att göra rätt."

Alltifrån kommuner till regioner, riksdagen och regeringen måste ta vattenfrågan på betydligt större allvar än idag. Det skriver de tre centerpartisterna Kristina Yngwe, riksdagsledamot, Birte Sandberg, gruppledare i Region Skåne, och Patrik Holmberg, ledamot i Skånes regionala utvecklingsnämnd.

Det råder inget tvivel om att det krävs ett stort arbete för att hela Sverige även i fortsättningen ska ha tillgång till rent vatten, skriver Kristina Yngwe, Birte Sandberg och Patrik Holmberg.Bild: Anders Berggren
Detta är ett debattinlägg. Skribenterna svarar för åsikterna.
Sommaren är ännu inte slut. För många i Sverige är landets få varma månader oerhört efterlängtade. Men i värmen finns också stora utmaningar som alla invånare i Sverigestår inför.
Under lång tid har Sverige tagit en god tillgång till rent vatten för given, men den senaste tidens vattenbrist visar att det ärallt viktigare att tänka på att vårda vattnet. Det gäller såväl det som finns i sjöar och hav som det som kommer ur kranen i våra hem.
Låga grundvattennivåer under denna sommar skapar just nu problem på många håll i landet och orsakar en vattenbrist som medför stora bekymmer för kommuner, företagare och hushåll.
Att vattenbristen har blivit alltmer utbredd medför utmaningar som inte varit aktuella i Sverige under modern tid. Tillgång till vatten är grundläggande för att samhället ska fungera.
Vattnets kvalitet är viktig. På en del platser i Skåne klarar inte badvattnet de kvalitetskrav som EU ställer. Både barn och vuxna måste vara extra försiktiga för att kunna njuta av ett dopp för att inte råka ut för effekterna av otjänligt vatten. Det är allvarligt och kräver strategier och resoluta lokala, regionala och nationella åtgärder, liksom av Sveriges grannländer. För att få bukt med problemen måste mycket göras gemensamt. Till exempel måste vattenreningsverk ställas om så att de klarar av att rena vattnet från läkemedelsrester.
Inte bara vattenbrist och dålig kvalitet på badvatten måste åtgärdas. Mikroplast, som har blivit ett allt större problem för djurlivet i hav och sjöar, är en annan fråga som hänger ihop med hur jordens vatten utnyttjas.
Vi vill ta krafttag genom ett nationellt förbud mot mikroplaster i hygienprodukter. Som ett första steg för att det ska bli verklighet har vi i Centerpartiet föreslagit att Region Skåne inför ett inköpsförbud mot hygien- och rengöringsartiklar som innehåller mikroplaster. Mikroplaster finns i bland annat duschgelé, peelingkrämer, tandkräm, raklödder, deodoranter och rengöringsmedel.
Ett inköpsförbud mot hygien- och rengöringsartiklar som innehåller mikroplaster skulle förbättra de marina ekosystemen och på så sätt bidra positivt till utvecklingen av livet i sjöar och hav.Vi lämnade vårt förslag till regionfullmäktige tidigare i sommar och hoppas att det kan förvandlas till verklighet så snart som möjligt.
Det råder inget tvivel om att det krävs ett stort och avgörande arbete för att hela Sverige även i fortsättningen ska ha tillgång till rent vatten. Alltifrån kommuner till regioner, riksdagen och regeringen måste ta frågan på betydligt större allvar än idag.
När USA:s president, Donald Trump, har valt att hoppa av Parisavtalet där världens ledare slagit fast ett ambitiöst mål för att hålla nere den globala uppvärmningen är det viktigare än någonsin att Sverige genomför konkreta, positiva åtgärder för klimatet och miljön. Att satsa på förbättringar som gäller vatten är ett steg i det arbetet.
Alla har ett ansvar för att hav och sjöar vårdas. Därför måste det bli svårare och dyrare att förorena och skräpa ned, och enklare att göra rätt.Nu behövs krafttag för vattnet!

Kristina Yngwe

Birte Sandberg

Patrik Holmberg

Kristina Yngwe (C) är riksdagsledamot och vice ordförande i miljö- och jordbruksutskottet.
Birte Sandberg (C) är gruppledare i Region Skåne.
Patrik Holmberg (C) är ledamot i Skånes regionala utvecklingsnämnd.
Gå till toppen