Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Herkules Bar tvingas bort från Stortorget

Efter 19 år i mitten av Lund – nu är Herkules Bar och Klubb uppsagd och tvingas stänga innan oktober nästa år.
– Det känns fruktansvärt sorgligt, säger krögaren Lana Persson.

Lana och Thomas Persson är båda delägare i Herkules Bar och Klubb.Bild: Sandra Henningsson
Under onsdagseftermiddagen gick Lana Persson ut på Facebook med nyheten. ”För att undvika felaktig ryktesspridning vill vi gärna informera er om att vi tyvärr har blivit uppsagda från vårt kontrakt på Herkules och klubben.” skrev hon. Reaktionerna kom omedelbart.
– Det har hört av sig folk hela dagen som är ledsna och förbannade. Många av Lundaborna är besökare hos oss och vill inte att vi ska stänga, säger hon.
Herkules Klubb öppnade 1998, då gick besökarna ner för en trappa inne i Stortorgets lokal för att nå nattklubben. 2001 öppnade Herkules Bar precis ovanför klubben.
– Det vi har fått veta är att hyresägaren Thomas Löfgren vill använda våra lokaler till annan verksamhet. Men vi kommer att vända oss till hyresnämnden då vi inte är eniga om beslutet, säger Lana Persson.
Thomas Löfgren köpte fastigheten Stortorget ett 2013. När han fick tillgång till fastigheten flyttade den verksamhet som kommunen tidigare hade haft på Lilla Teatern ut, vilket lämnade honom med en tom lokal på 550 kvadratmeter på bottenplan.
–Anledningen till att jag säger upp Herkules Bar och Klubb är att jag behöver en entré och skyltfönster mot Stortorget för den verksamhet som ska flytta in i Lilla Teaterns gamla lokaler. Det kan vara så att folk blir upprörda men jag måste se på detta ur ett långsiktigt perspektiv, säger han.
Även B.A.B.B. butik och ateljé som ligger i samma byggnad med entré ut mot Kyrkogatan sägs upp för att ge plats för de nya hyresgästerna. Thomas Löfgren vill inte avslöja vem som kommer att flytta in i lokalerna men säger att det handlar om någon typ av kommersiell verksamhet.
– Jag säger upp hyresgästerna i god tid, två år innan kontraktet skulle gå ut. För mig är fastighetsägande en långsiktig investering. Jag köper, förädlar och förvaltar. Det sker en strukturförändring i Lund just nu och den behöver jag vara en del av, säger Thomas Löfgren.
Stortorget Bar och Restaurang berörs inte av förändringen.
– Nej Stortorget får fortsätta hyra. Det är en trevlig verksamhet och Thomas Persson, krögaren, gör ett jättebra jobb, säger Thomas Löfgren.
Han tror inte att kontakten med hyresnämnden kommer att påverka flytten.
– Det är inte bostäder det här utan det handlar om en affärsverksamhet som har sagts upp i god tid. Så det kommer inte att förändra beslutet.
Gå till toppen