Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Omstridda demonstrationer utreds av polisen

Polisen i Helsingborg ska nu utreda om de omstridda demonstrationerna på GA-torg var ett brott mot ordningslagen eftersom de saknade tillstånd, och om det som sades utgjorde något brott.

En av manifestationerna som har blivit omstridda.Bild: Peter Ferm
Svensk-palestinska föreningen i Helsingborg har under slutet av juli hållit flera manifestationer på GA-torg. Anledningen är missnöje med den israeliska statens säkerhetsåtgärder i form av bland annat övervakningskameror vid Tempelberget och Al Aqsa-moskén i Jerusalem. Situationen blev snabbt spänd och ledde till sammandrabbningar i Jerusalem.
I Helsingborg har manifestationerna fått efterdyningar. De har anklagats för att vara både antisemitiska och våldsbejakande. Efter manifestationen den 21 juli gjorde en privatperson en polisanmälan om hets mot folkgrupp. Den anmälan lades dock ner. Förundersökningsledaren Håkan Klasson motiverar det med att någon grupp inte pekades ut.
Efter det har minst ytterligare en manifestation hållits.
På onsdagen rapporterade SVT Helsingborg att judiska församlingen i nordvästra Skåne förbereder en anmälan om hets mot folkgrupp.
– Vi kan se att det finns inslag i de här manifestationerna som är oroväckande och allvarliga därför att de innehåller antisemitiska tillmälen och antisemitiska påståenden i kombination med en våldsbejakande retorik på ett väldigt olyckligt sätt, säger Josefin Thorell, ordförande för församlingen i Helsingborg, till SVT.
Polisen i Helsingborg har också på eget initiativ startat en utredning.
Lokalpolischef Sven Holgersson säger till HD att det i första hand handlar om att utreda om det begåtts något brott mot ordningslagen eftersom föreningen inte sökt tillstånd för manifestationerna. Men enligt honom ska polisen även utreda om det som sades kan utgöra brott.
Den israeliska organisationen Perspektiv på Israel har gjort en översättning av en knappt sju minuter lång filmsekvens från manifestationerna. Den visar att det förekommer uttryck som "apornas och svinens avkommor" och "Blod ska spillas".
Ordföranden för svensk-palestinska föreningen, Ahmed Suleiman, har tidigare sagt till HD och andra medier att kritiken endast riktar sig mot staten Israel och inte mot judar. När vi talar med honom igen efter att den översatta filmen lagts ut på nätet upprepar han detta budskap.
– Vi har bara problem med Israels politik.
Han menar att det som sades inte har tolkats rätt i översättningen.
– Vi gillar inte blod. Vi vill ha en fredlig lösning.
Enligt honom har även Facebook stängt ner svensk-palestinska föreningens sida, efter att den anmälts för att vara antisemitisk.
Gå till toppen