Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Oui i parlamentet till Macrons jobbreform

Frankrikes parlament har röstat för att låta regeringen driva igenom nya arbetsmarknadslagar.

Frankrikes president Emmanuel Macron, till vänster, i möte med fackbasen för CGT Philippe Martinez i Elyséepalatset. Den franska regeringen förhandlar med fackförbund och arbetsgivarorganisationer för att få stöd för sin arbetsmarknadsreform. Arkivbild.Bild: Michel Euler/AP/TT
Efter flera veckors debatt röstade senaten på onsdagen för ett ramverk inom vilket Emmanuel Macrons regering ska anta ett knippe arbetsmarknadslagar genom presidentorder. Ramlagen hade dessförinnan seglat igenom nationalförsamlingen, där Macrons mittenparti har stor majoritet.
Att avreglera den franska arbetsmarknaden och pressa ned den, med europeiska mått, höga arbetslösheten var mittenpolitikern Macrons främsta löfte i vårens valkampanj. Bland de planerade lagändringarna finns att arbetsgivare och arbetstagare ska förhandla på företagsnivå i stället för på branschnivå, att banta ned de många olika forumen för fackliga förhandlingar inom företag till ett enda, att införa tak för kompensation vid uppsägning samt höja arbetslöshetsersättningen.
Flera tidigare försök till arbetsmarknadsreformer har strandat. Det traditionellt sett militanta fackförbundet CGT har kallat till generalstrejk den 12 september. Arbetsgivarförbundet har däremot välkomnat förändringarna, som kommer att antas genom presidentorder i september.
Gå till toppen