Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Polis utreder ordval vid Israelprotest

Polisen har på eget initiativ startat en utredning om vad som sagts om judar under manifestationer mot Israel som hållits i Helsingborg. Arkivbild.Bild: Henrik Montgomery/TT
Judar kallades "apornas och svinens avkommor" under en manifestation i Helsingborg. Den judiska församlingen i nordvästra Skåne förbereder en polisanmälan om hets mot folkgrupp och polisen har startat en utredning på eget initiativ, rapporterar SVT Nyheter Helsingborg.
Flera manifestationer har hållits i regi av Svensk-Palestinska centret i Helsingborg efter oroligheterna på Tempelberget i Jerusalem och filmer från dessa sprids i sociala medier.
– Vi kan se att det finns inslag i de här manifestationerna som är oroväckande och allvarliga därför att de innehåller antisemitiska tillmälen och antisemitiska påståenden i kombination med en våldsbejakande retorik på ett väldigt olyckligt sätt, säger Josefin Thorell, ordförande i judiska församlingen i nordvästra Skåne, till tv-kanalen.
Företrädare för Svensk-Palestinska centret säger att kritiken som framförts under manifestationerna inte riktar sig mot judar som grupp utan mot staten Israel.
Gå till toppen