Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Trump vill halvera laglig invandring

President Donald Trump flankerad av senatorerna Tom Cotton, till vänster, och David Perdue, till höger.Bild: Evan Vucci AP/TT
"Vår viktigaste invandringspolitiska reform på ett halvsekel."
Så presenterade USA:s president Donald Trump det förslag som de bägge republikanska senatorerna Tom Cotton och David Perdue utarbetat och som han på onsdagen officiellt ställde sig bakom.
Målet är att den lagliga invandringen, som i dag ligger runt en miljon människor per år, ska minska med 50 procent. Vägen dit ska gå genom ett meritbaserat poängsystem för uppehållstillstånd, som ska premiera engelsktalande ansökande med goda möjligheter att försörja sig själva.
Trump menar att USA under lång tid har tagit emot för många lågutbildade och att dessa har lagt vantarna på arbetstillfällen som annars skulle ha tillfallit infödda amerikaner.
– Det har inte varit rättvist mot vårt folk, våra medborgare och våra arbetare, sade Trump.
Att kongressen godkänner förslaget, som också skulle begränsa antalet flyktingar som kan få permanenta uppehållstillstånd till 50000 årligen, bedöms som osannolikt. En första version, som Cotton lade fram i senaten i februari, körde omgående fast.
Gå till toppen