Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Kultur

Malin Waak: Befriande säkert om obeslutsamhet

Artist, låtskrivare

Bild: Mattias Ahlm/Sveriges radio
Att svära snyggt är en konst som Miriam Bryant behärskar till fullo. Hennes sommarprogram är barskrapat från pladdriga lättsamheter och lyssnarna kan redan efter en knapp minut avgöra om de vill veta mer om en sönderfallande familj, en alkad far och ett barndomshem som brinner ner.
Hon berättar kantigt men effektivt om hur hon gått från en sorgsen unge till en okej fungerande vuxen och hur man ibland måste insistera på lyckan för att den ska komma till en.
Jag vet inte om det finns några 12-åringar som lyssnar på sommarprogrammen men detta är klart ett som man kan pracka på dem som tröst om de verkar olyckliga.
Trots att Miriam Bryant är stringent när hon berättar konstaterar hon att obeslutsamhet är något som förföljer henne. När hon bjuder på en sekvens, där hon fastnar mellan en massa vardagliga göromål som hon inte helt lyckas slutföra, skrattar jag högt och opassande. Hon beskriver att hon känner sig ledsen under tiden och jag önskar att jag kunde säga till henne: ”Omfamna det. Att snurra runt är ett sätt för sinnet att avvika från den spikraka vägen mot döden”. Så tvingas jag tänka varje gång jag finner mig stå och vika tvätt just när jag skulle förändra världen.
Men när hon senare sjunger ett kärleksmedley med Håkan Hellström får man än känsla av att hennes liv har fallit på plats. Åtminstone för ett tag.
Läs alla artiklar om: Sommarpratarna 2017
Gå till toppen