Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Malmö

Bil exploderade på Söderkulla – polis ser samband med tidigare sprängningar

Polis och räddningstjänst larmades till Kungsörnsgatan på onsdagsnatten efter att en kraftig banger exploderade i en bil. Samma typ av spränganordning har använts vid tre tidigare dåd i Malmö.

Bild: Patrick Persson
Bangern exploderade i en personbil på Kungsörnsgatan på Söderkulla vid tvåtiden natten mellan onsdag och torsdag. När brandstyrkan kom fram såg de bildelar ligga över 30 meter från den sprängda bilen.
– Någon har troligtvis slagit sönder en sidoruta och slängt in bangern, säger Malmöpolisens presstalesperson Nils Norling.
Bilen fick sprängskador som bland annat har tryckt ut taket. Vindrutan slogs ut och flög iväg, liksom registreringsskyltarna.
Den typ av bangers som användes vid explosionen.Bild: Polisen
Bombteknikernas analys visar att det är samma typ av kraftfulla banger som använts vid tre sprängningar i Malmö den senaste tiden. I inget fall har människor skadat, men stora materiella resurser har förstörts.
Pjäserna kan enkelt beställas via en polsk nätsida. Malmöpolisens Nils Norling uppmanar föräldrar att hålla koll på om deras barn kommer i kontakt med de explosiva produkterna.
– Det här är mycket farliga pjäser som kan orsaka stor skada.
Vid de tidigare dåden har polisen sett en koppling till gängkriminalitet i Malmö – men något sådant samband kan man inte se i nuläget gällande Söderkulla-sprängingen inatt.
Polisen ingen misstänkt för nattens sprängdåd.
Bild: Patrick Persson
Räddningstjänsten kunde snabbt vända hem eftersom bilen inte brann när de kom fram till platsen.
Polisen har spärrat av ungefär 200 meter av gatan. De kommer att upprätta en anmälan under natten och rubriceringen blir antingen skadegörelse eller allmänfarlig ödeläggelse. En teknisk undersökning kommer också att genomföras och bombtekniker har varit inkopplade i ärendet.
Bild: Patrick Persson
Senaste tiden har både villafastigheter lägenheter och trapphus samt flera bilar sprängts i Malmö. Polisen menar att samtliga tidigare sprängningar har koppling till kriminalitet. Om även nattens bilsprängning har denna koppling är i nuläget oklart.
Ingen person kom till skada av explosionen.
Läs alla artiklar om: Sprängningar i Malmö
Gå till toppen