Burlöv

Hon trotsade IS-soldaterna och lyckades fly från terrorväldet

Fareeda Abbas Khalaf var 17 år när IS-soldater invaderade hennes by i norra Irak. Hon såldes som sexslav och misshandlades när hon vägrade konvertera till islam. Under torsdagen var hon hedersgäst under en minnesdag i Burlövs församlingshem.
– Jag sänkte aldrig huvudet för IS, säger hon.

Fareeda Abbas Khalaf.Bild: Patrik Renmark
Tårarna trillade ned för kinderna på Fareeda Abbas Khalaf när hon berättade om sina upplevelser i IS fångenskap. I augusti 2014 invaderades hennes hemby Kodjo i norra Irak. Pappan och äldsta brodern sköts till döds. Hennes ena bror klarade sig genom att spela död i en massgrav. Hon såldes som sexslav. Varje gång hon vägrade förneka sin yazidiska tro och konvertera till islam misshandlades hon.
– Det finns ingenting som IS inte gjorde mot mig, sade hon.
Under torsdagen uppmärksammade föreningen Yazda minnesdagen av IS brutala invasion av Shingal-provinsen i Irak. Minst ett femtiotal svenska yazidier hade samlats i Burlövs församlingshem för att hedra offren. Terrorgruppens brott mot mänskligheten kröp in under huden när Fareeda Abbas Khalaf talade. Flera i publiken grät själva. Hennes tal var en vädjan om hjälp.
– Om inte världen stoppar IS kan de sprida sig och de här handlingarna som nu drabbat yazidier kan drabba fler.
Fareeda Abbas Khalaf är en av tusentals yazidiska kvinnor och flickor som tillfångatogs av IS för tre år sedan. Trots det brutala våldet vågade hon trotsa soldaternas ord. Hon berättar att de försökte få henne att sänka huvudet för dem. Hon vägrade. Istället mindes hon sin pappas ord: ”Du är starkare än du vet om”.
– Jag sänkte aldrig huvudet för dem. Jag märkte att jag bröt ned dem när jag inte gjorde som de sa. Det finns ingenting värre för dem när en kvinna eller en flicka inte lyder.
Tre saker gjorde att hon inte gick under som människa: Hon kände sig tvungen att vara stark när hon såg flickor i sjuårsåldern utsättas för samma brutala våld, hennes pappas ord om att hon var stark, men framförallt: hennes starka yazidiska tro.
– Jag var fast besluten att Gud skulle hjälpa mig.
Ljus bildar orden Shinghal 3/8 - 14. Dagen då IS invaderade yazidierna i norra Irak.Bild: Patrik Renmark
En natt i december 2014 lyckades hon och fem andra flickor fly från IS och ta sig till ett flyktingläger i en kurdisk del av Irak. I dag har hon återförenats med sin mamma och två överlevande bröder i Tyskland. För några veckor sedan befriade irakiska styrkor hennes hemby. Men fortfarande lever tusentals kvinnor och barn i fångenskap. Hundratusentals yazidier befinner sig på flykt.
Fareeda Abbas Khalaf vädjar till världssamfundet att erkänna IS förföljelse som folkmord. Tillsammans med en författare berättar hon om sina upplevelser i boken The girl who beat ISIS. Nu reser hon runt i världen och berättar om övergreppen mot yazidierna. Hon säger att hon inte kommer att vila förrän IS står inför rätta i internationella domstolen i Haag.
– Vi yazidier behöver all slags hjälp, vi har ingenting kvar. Världen måste hjälpa oss ta tillbaka kvinnorna och flickorna som IS har sålt.
Fakta

Yazidier

Yazidiernas religionen är nära besläktad med bland annat kristendom och islam. Genom historien har yazidierna ofta utsatts för förföljelse.

Yazidierna bor främst i norra Irak men även i Turkiet, Syrien, Iran och delar av Kaukasien. En betydande andel yazidier har sökt sig till Europa, främst Tyskland. Det är oklart hur många yazidier det finns runtom i världen. Uppskattningarna har varierat kraftigt. En del säger att de är "färre än 100 000". Andra att de är "fler än 500 000".

I Sverige bor ungefär 6000 yazidier.

Gå till toppen