Wimans blogg

Max Wiman: Om ”Salzburg” i Svenska Cupen och Salzburg inte i Champions League

Efter uttåget i CL-kvalet sker Malmö FF:s viktigaste lottning i dag.

Det är dags att prata seedningsgrupper igen, men inte på det storslagna planet vi gjorde i våras när Champions League-kvalet var på gång.
Nu pratar vi Svenska Cupen. Klockan 13.00 i dag lottas den andra omgången och vi vet alla hur det gick i fjor för MFF i den omgången – ett sådant misslyckande har MFF inte råd med en gång till. Det är nog alla överens om.
Den gången slogs ett oerhört tamt MFF ut väldigt enkelt av Landskrona Bois. MFF hade skadeproblem – fick byta målvakt till unge Marko Johansson timmarna före avspark – men dåvarande tränaren Allan Kuhn valde också att vila spelare och än i dag tror jag inte han förstod riktigt att ett möte med Bois inte var ett möte med ett vanligt division 1-lag.
Landskrona vann med 3-1 sedan Jo-Inge Berget "tröstmålat" med elva minuter kvar...
Dåvarande MFF-tränaren Allan Kuhn försöker lugna upprörda supportar efter uttåget mot Landskrona Bois i Svenska Cupen i fjor.Bild: LUDVIG THUNMAN
MFF behöver cupmatcherna som stimulans under försäsongen - och någonstans finns ju också en liten möjlighet att vinna den där titeln för första gången sedan 1989 (ni minns att MFF missade på straffar mot Häcken i fjor då man nådde finalen).
MFF är förstås ett av de seedade lagen nu - det är lagen från allsvenskan och superettan när de nu går in i turneringen.
Men när jag tittar på den oseedade listan, lyser översta laget mot mig.
Just det.
Landskrona Bois.
Högst rankat eftersom man leder division 1 södra med tre poäng.
Absolut svårast möjliga lottning. Den enda riktigt svåra kanske. Ett "Salzburg" i Svenska Cupen, om ni förstår vad jag menar, även om MFF slog ut Salzburg två gånger.
Nu tror jag inte MFF skulle göra misstaget två gånger, men är det något lag man bör undvika i dagens lottning så är det väl de svartvitrandiga kusinerna - de brukade kallas så förr.
Ska vi ta fram en outsider att undvika är det möjligen Utsikten som ligger trea i division 1 Södra.
Här har ni alla möjliga MFF-lotter: Landskrona Bois, Hittarp, Kvibille, Tvååker, Landvetter, Utsikten, Huskvarna, Oddevold, Skövde, Trollhättan, Oskarshamn, Nybro, Kristianstad, Torn, Lunds BK, Assyriska (Norrköping).
***
Apropå Salzburg då. Noterade ni möjligen att Åge Hareides upptäckta häxa uppenbarligen spökar där fortfarande. För tionde året (!) i rad missar österrikiska mästarna Champions League. Den här gången åkte man redan i tredje kvalomgången mot kroatiska mästarna Rijeka, som spelade 1-1 i Salzburg och sedan 0-0 hemma. Bortamål avgjorde alltså.
***
En reflektion på FC Köpenhamns avancemang mot MFF:s banemän Vardar. Jag hade inga möjligheter att se matchen, men blev lite förvånad när en mediekollega byggde sin kommentar efteråt på att FC Köpenhamn tydligt visat vem som är störst i Europa i norden.
FCK hade bara 2-1 - ett självmål där tillika - med 15 minuter kvar och hade då dessutom en man utvisad och var i det läget utslaget. Ett mål med 14 minuter kvar vände på förutsättningarna och efter det kom även 4-1.
FCK var alltså 14 minuter från att bli utslaget och är ett lag i omkonstruktion som hängde tämligen löst enligt mig. Men meritmässigt över tid är givetvis FCK störst fortfarande, säkert också organisatioriskt. Men att marginalerna var små mot Vardar och läget kunde varit ett annat i dag - därom råder väl inga tvivel. Eller?
Det visar också att Vardar Skopje var ett så tufft lag som jag varnade för - men det ursäktar förstås på inget sätt de svaga (framför allt borta) insatserna av MFF, som nu gör att vi andlöst (?) följer lottningen till Svenska Cupen i stället.
Genom att kommentera på Sydsvenskan.se godkänner du våra regler

Regler för kommentarer

Välkommen att kommentera artiklar på Sydsvenskan.se!

Tänk på att:

 • Visa respekt för de personer eller företeelser som nämns i artiklarna.
 • Visa respekt för övriga debattörer.
 • Håll er till saken.
 • Spamma inte.
 • Inte skriva för långt. Över 500 tecken är det.
 • Dina kommentarer kan komma att användas på andra ställen på Sydsvenskan.se och Sydsvenskan papperstidning.

Det här är inte ok:

 • Kommentarer om etnisk tillhörighet, kön, sexuell läggning, politisk eller religiös tillhörighet om de saknar relevans i sammanhanget.
 • Rasistiska, homofobiska eller sexistiska yttranden eller budskap och sådana som hetsar mot eller uttrycker hat mot troende.
 • Kommersiella budskap eller marknadsföring, erbjudanden om pengar eller gåvor.
 • Upphovsrättsligt skyddat material som du själv inte har skapat eller har rättigheterna till.
 • Uppmaningar till brott eller agerande som strider mot svensk lag.
 • Hot, trakasserier och skvaller.
 • Att du utger dig för att vara någon annan existerande person.

Redaktionen följer debatten på sajten och förbehåller sig rätten att ta bort olämpliga inlägg. Användare som inte respekterar debattreglerna stängs av från möjligheten att kommentera artiklar.

Läs alla artiklar om: Fotboll: MFF i svenska cupen
Gå till toppen