Wimans blogg

Max Wiman: Det första konkreta resultatet av missen i Makedonien

Lite trist är att ännu en spelare försvinner från Malmö FF utan att få bli ordentligt hyllad av publiken. För Orlando möter Montreal redan på söndag och jag förmodar att Yotún börjar direkt i sin nya klubb som Marta gjorde i våras.Bild: MATHIAS BERGELD
Det är bara några veckor sedan, men känns plötsligt som en evighet. Yosimar Yotún hade placerats i Turkiet, vilket vad jag förstår aldrig varit aktuellt. Även om det fanns ett bud.
Utanför stadion hängde jag kvar och fångade in honom efter ett träningspass i gymmet. Han var mycket bestämd att han ville spela Champions League i Malmö FF under hösten.
Ni vet ju fortsättningen. Förlusten i Strumica mot Vardar Skopje sänkte säsongen 2017 till att "bara" handla om allsvenskan och jag vet att en av mina första reaktioner var att då försvinner Yotún i sommar.
Det är ju aningen ironiskt att Yotún kunde skrivit om historien själv. Minns ni friläget han hade mot Skopje fram till 2-0 där nere? Hade han satt den inom målramen, är jag tämligen övertygad att MFF fortsatt Europaresan i sommar.
Hade väl aldrig gissat på att det skulle bli USA, det måste jag erkänna, men det kan säkert passa peruanen bra, hans fotboll är ju inte direkt fysisk och den amerikanska ligger närmare den sydamerikanska med en väldigt grov generalisering.
I dag kan "Yoshi" göra sig ganska bra förstådd på engelska dessutom. Språkproblematiken hängde annars med länge i MFF, vilket var både hans eget och klubbens ansvar. Ju längre tiden gick, desto jobbigare tyckte han själv det var att han inte kunde kommunicera med oss som följde laget. Han visade det, han sa det med sin begränsade engelska. Men det blev som sagt mycket bättre.
En ödmjuk kille som på många sätt påminner om Ricardinho, även han sydamerikansk vänsterback, som ju numera finns i engelska Oxford. Och som inte heller kunde ett ord engelska när han kom hit.
Precis som i fallet Johan Wilands sociala kompetens kommer jag att sakna Yoshimar Yotúns kontaktsökande leende - bredvid fotbollsplanen.
På planen tänker jag på hur fort en förändring kan gå. Visst gjorde "Yoshi" goda insatser som vänsterback, men det var lite äventyrligt bakåt och inför den här säsongen såg det riktigt kärvt ut och hans blick var tom när han inte fick speltid i träningsmatcherna.
Tänk att under lägret i Marbella släppte MFF iväg honom till landslaget i Peru för att han inte överhuvudtaget var aktuell för startelvan.
Men ett positionsbyte - upp på mittfältet på allvar, där han hade försökt någon gång tidigare - förändrade mycket. "Yoshi" blev en offensiv nyckelkraft, kunde spela ut mycket mer av sitt register och fick självförtroendet tillbaka. Han har en inte oviktig del i att MFF leder allsvenskan med tio poäng, men är naturligtvis inte oersättlig i den trupp som finns nu.
Jag är övertygad att hans vilja och önskan att spela Champions League i Malmö i höst - eller åtminstone Europa League - var ärlig. Men nu ser vi det första resultatet i truppen av resultatet i Makedonien.
Att han hade flyttat vidare i vinter tror jag ändå hade varit tämligen säkert, även om MFF försökt förhandla om en förlängning länge.
Frågan är om det händer mer efter uttåget ur Europa redan nu i sommar. Håller Daniel Andersson hårt i spelare som Jo Inge Berget, Oscar Lewicki och Anton Tinnerholm, eller får någon ett erbjudande redan i sommar som inte går att säga nej till? Kom ihåg att fönstret ut är öppet hela augusti och aktiviteten brukar var som störst i slutet.
Det är andra övergången i år från Malmö till Orlando - uppståndelsen var väl än större när Marta flyttade från FC Rosengård och dit i våras, men jag kan inte undanhålla er en skärmdump från Orlando Citys webbsida nu i kväll. Det här är vad som möter läsarna på ingångssidan.
Det säger väl en del om vilken betydelse man tillskriver övergången. Men det säger också en del om att svenska klubbar ligger "aningen" efter inte minst amerikanska i en smakfull och lockande presentation som gör allt för att skapa ett intresse kring laget och spelaren.
Genom att kommentera på Sydsvenskan.se godkänner du våra regler

Regler för kommentarer

Välkommen att kommentera artiklar på Sydsvenskan.se!

Tänk på att:

 • Visa respekt för de personer eller företeelser som nämns i artiklarna.
 • Visa respekt för övriga debattörer.
 • Håll er till saken.
 • Spamma inte.
 • Inte skriva för långt. Över 500 tecken är det.
 • Dina kommentarer kan komma att användas på andra ställen på Sydsvenskan.se och Sydsvenskan papperstidning.

Det här är inte ok:

 • Kommentarer om etnisk tillhörighet, kön, sexuell läggning, politisk eller religiös tillhörighet om de saknar relevans i sammanhanget.
 • Rasistiska, homofobiska eller sexistiska yttranden eller budskap och sådana som hetsar mot eller uttrycker hat mot troende.
 • Kommersiella budskap eller marknadsföring, erbjudanden om pengar eller gåvor.
 • Upphovsrättsligt skyddat material som du själv inte har skapat eller har rättigheterna till.
 • Uppmaningar till brott eller agerande som strider mot svensk lag.
 • Hot, trakasserier och skvaller.
 • Att du utger dig för att vara någon annan existerande person.

Redaktionen följer debatten på sajten och förbehåller sig rätten att ta bort olämpliga inlägg. Användare som inte respekterar debattreglerna stängs av från möjligheten att kommentera artiklar.

Läs alla artiklar om: Yoshimar Yotún lämnar MFF
Gå till toppen