Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Kultur

Ögonblick av salighet och djup

Kärlekens röda färg lyser i Jonas Bruns nya diktsamling, skriver Eva Ström.

Jonas Brun tilldelades Sveriges Radios romanpris 2013.Bild: Leif Holmstrand

Jonas Brun

BOKEN. Röda bok. Pequod press.
Jonas Brun är romanförfattare, poet och även skicklig översättare av Frank O’Haras och Louise Glücks poesi. 2013 erhöll han Sveriges Radios romanpris för "Skuggland", en finstämd och labyrintisk roman som kretsade kring en försvunnen barndomsvän och en förlorad barndom. Jag minns den både som en existentiell thriller utan upplösning, och som en magisk saga med ton av HC Andersen och Peter Pan, med snö och is som genomgående metafor. I diktsamlingen "Röda bok." är färgen en annan – här lyser kärlekens röda färg och tonen är mer bejakande. Som ett slags programförklaring skriver han:
att. i hetta. kippa. efter.
andan. att om. stora
hävning. om rodnandet.
räv. och grävling. om.
andningen. och. stamning.
ska röda boken. rymma.
sådant som väl. egentligt.
bara. kan sägas. i musik.
En stor del av diktsamlingen är en svit som ägnas just kärleken, mellan en räv och en grävling, en kärlek som rymmer lek, erotik, trygghet, andlöshet och förundran. Vägen dit går genom rädsla, längtan och värnlös väntan. Dödsnärvaron ger relief åt livskänslan. Kärleken blir ett mirakel i själens dunkla natt.
Jonas Brun skriver som synes en minimalistisk poesi utan en enda stor bokstav, där de korta styckena åtskiljs av punkter. Ja, även efter titeln står en punkt. Till en början ser det lite konstlat ut, men efter en stunds läsning faller det sig naturligt och jag börjar se punkterna som knutar i en rya, eller pärlor i ett radband. Det blir pauser som får läsningen att stanna av och ger tillfälle att lyssna efter musiken mellan orden.
Också i den här diktsamlingen finns tvillingmotivet som var så tydligt i "Skuggland". Här finns även dikter med en religiös aura, där det talas om törnesnår och ett blodsutgjutet huvud, liksom en dikt till en moder, ett hem, som likaväl kan vara Maria som diktjagets egen mor.
hell dig. moder.
full av nåd.
vill någon.
vara full. av nåd.
för dig. för mig.
för alla. för
oss. ett hem.
Jonas Bruns diktsamling mynnar ut i en tillförsikt, en förhoppning om att få överraskas och fortsätta förvånas i kärlekens namn.
Saligheten finns, det finns ögonblick då hjärtat inte hålls fånget, då sommarnattens fåglar sjunger av djup och klarljus. Rainer Maria Rilke varnade unga poeter för att skriva kärleksdikter, därför att det är det svåraste av allt, men det är ju också det som gör att människor blir poeter och vill skriva poesi. Jonas Brun har i "Röda bok." visat att det går, att traditionen lever.
Gå till toppen