Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Visfestival i upprop för Kulturkrogen

Kritiken mot Kulturens beslut att säga upp K-krogen fortsätter. Nu har Ivar Sjögren, visfestivalens arrangör, startat ett upprop mot uppsägningen. På listan finns namn som Cajsa-Stina Åkerström och Annika Fehling.

Ivar Sjögren arrangerar Visfestivalen som har hållits på Kulturkrogen i fem år.Bild: Patrick Persson
Kulturen har som Sydsvenskan tidigare skrivit sagt upp hyresavtalet med krögaren på Kulturkrogen i Lund. Ivar Sjögren, som arrangerar visfestivalen i Lund, tycker att beslutet är taget på felaktiga grunder.
– Vi från visfestivalen vill visa att krögaren inte står ensam i detta. Det är en fantastisk plats och alla fem år som vi har varit där har vi blivit väldigt bra bemötta av både personalen och krögaren, säger han.
Läs också Kulturkrogen uppsagd – vägrar flytta
Läs också Kulturens krögare om uppsägningen: ”Det kändes som en förolämpning”
Som en manifestation mot beslutet har Ivar Sjögren startat ett upprop på Facebook, där han uppmanar gäster, artister och sympatisörer att ställa sig bakom Visfestivalens krav att Kulturens ledning ska backa från uppsägningen.
– Krogen stöttar kulturlivet både genom att upplåta scen och teknik och genom att betala gage till dem som spelar på krogen de vanliga livekvällarna. Många musikgrupper har beretts möjlighet att framföra sin musik tack vare Kulturkrogen de senaste åren, säger han.
Uppropet kommer att lämnas till Kulturens ledning och Ivar Sjögren hoppas att initiativet kan påverka beslutet. På listan finns redan artister som Cajsa-Stina Åkerström och Finn Zetterholm, riksspelmannen Ingmarie Romell och Håkan Hultin, ordförande Riksförbundet Visan i Sverige.
– Det känns väldigt roligt att så många har skrivit på. Vi har ett stort stöd både nationellt och på andra sidan sundet.
Vad händer med visfestivalen om krögaren tvingas lämna?
– Vi avvaktar med att ta några beslut om vår framtid just nu. Vi hoppas mycket på Kulturens nya chef och att Kulturens ledning väljer ett snyggt och trevligt sätt att gå ur den här konflikten, säger Ivar Sjögren.
Hur ställer ni er till den kritik som K-krogen har fått om dålig mat och undermålig service?
– Våra gäster och artister har alltid varit jättenöjda med mat och service. Kulturkrogen är en folklig krog med bra mat. Det kommer alltid finnas någon som klagar men Lund har alldeles för många finkrogar, Kulturkrogen behövs, säger Ivar Sjögren.
Sydsvenskan har tidigare sökt Kulturens ledning för en kommentar, men de hänvisar till att de inte vill kommentera ett pågående juridiskt ärende.
Kulturkrogen drivs av företaget K-Krogen i Lund AB sedan 2005.Bild: Sandra Henningsson
Gå till toppen