Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Kultur

Stig Hansén: Hisnande resa genom ljudlandskapen

Kompositör

Bild: Mattias Ahlm/Sveriges Radio
Dyslektiker. Problembarn. Scenskräck. Och hur allt det till slut övervanns. Den unge och extremt begåvade kompositören Jacob Mühlrad från Bromma kommer med allt detta plus en djupt rörande, men för lång berättelse om sin släkt från Polen, som om han glömmer hur en historia komponeras och jag häller upp ännu en kopp kaffe för att hålla mig pigg.
Men när han pratar om musik – med hjälp av rapsfält och diken – vill jag bara höra mer, och kan knappt svälja kaffet för att jag är rädd att missa något. När Jacob Mühlrad, som är musikaliskt troende, spelar sina egna kompositioner – ja, det gör han flera gånger i programmet – svävar musiken bort, bortom hans egna fingrar. Som om det hela tiden uppstår nya rapsfält och nya ljudlandskap. Då väger varje ton ett ton.
Och han kommer också med den kanske bästa sommarpratsöppning jag hört. Han visar mästarpedagogiskt hur allt blir en enda ton om musik och prat spelas upp fort nog. Ett sommarprogram, exempelvis, kan summeras i just någon sekunds ton. Brrrrrr. Inget hörs. Allt hörs.
Britney Spears och Beethovens femma far förbi, blir toner som Mühlrad inser att han måste lära sig att skriva ned, och han stannar upp i hisnande resonemang om toner, deltoner, hur toner organiseras. Allt ljuder!
Läs alla artiklar om: Sommarpratarna 2017
Gå till toppen