Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Kultur

Malin Waak: Dags för Sven Melander att göra plats åt någon annan

Skådespelare, programledare, journalist

Bild: Mattias Ahlm/Sveriges Radio
Under många år har jag byggt upp en bild av Sven Melander grundad på två saker. Dels att han verkar vara godmodigheten själv och dels att han har en tvångstanke som gör att han måste hålla andan när han kammar sig. Mot en sådan person vill man ju bara vara snäll, men tyvärr är det något som börjar gnissla i mig när jag lyssnar på hans sommarprogram.
Han använder den största delen av sina 90 minuter till att prata om sina relationer till andra gubbar och namndroppar tills man blir helt matt. Den enda kvinnan som nämns vid både för- och efternamn under den första evigheten är Eva Rydberg och han fyller med lätthet ut det naturliga rum som trevliga, vita män i sin bästa ålder liksom bara får.
Så därför kan jag inte jubla över de insatser som han tidigare har uppmärksammats för: hans försvar för Zara Larsson (som visserligen nämns vid både för- och efternamn i sommarpratet) eller att han kallat Jimmie Åkesson och Mattias Karlsson för landsförrädare. Förvisso schysta punktinsatser när det kommer till ras och kön, men detta att liksom låta bli att nämna fler av alla de kvinnor som han måste ha mött i sitt liv är tradigt. Även musiken han spelar framförs till allra största delen av andra män. Att hålla andan när man pratar är det väl ingen som kan, men att ge luft åt andra borde väl de flesta kunna lära sig.
Läs alla artiklar om: Sommarpratarna 2017
Gå till toppen