Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Danskt gäng visade upp sig i Helsingborg

Under Hx-festivalens sista kväll visade ett tiotal män i gängtröjor upp sig på Söder. Det handlar om en dansk gruppering som nyligen sagt sig vilja etablera sig i Helsingborg och Malmö.

Vid 18.15-tiden på lördagskvällen såg flera personer hur ett tiotal män i 30-40-årsåldern samlades i korsningen Nedre Nytorgsgatan och Södergatan på Söder.
Männen bar svarta t-shirts med namnet Loyal to familia samt förkortningen LTF i vitt tryck.
– De gick ut och ställde sig i korsningen och visade upp sig, säger ett vittne på platsen.
Loyal to familia är en kriminell gruppering som grundades 2013 och har sina rötter i områdena kring Blågårds Plads på Nørrebro i Köpenhamn. Polisens uppfattning är att de är inblandade i utpressningsverksamhet och haschhandel i Köpenhamn. Sedan tidigare har det varit känt av Malmöpolisen att representanter från gänget har varit i Malmö i syfte att etablera sig i staden, och gänget har även siktet inställt på Helsingborg.
Enligt uppgifterna från Helsingborg väckte gängmedlemmarna ingen reaktion hos förbipasserande.
– Männen rörde sig runt i området och splittrades upp, säger ett vittne.
Polisen i Helsingborg hade en mobil polisstation placerad några hundra meter norrut på Södergatan medan Hx-festivalen pågick.
Sven Holgersson, lokalpolisområdeschef, bekräftar att polisen har uppgifter om observationer av männen med gängtröjorna som gjorts vid två tillfällen på lördagen.
Sven Holgersson bedömer uppgifterna som intressanta och säger att händelsen framstår som en markering.
– Redan tidigare under Hx kontrollerade vi fyra-fem personer som uppgav att de tillhörde det här gänget. Vi arbetar ju kontinuerligt med att kartlägga gängen. Men det är alltid svårt att värdera när någon säger sig tillhöra det ena eller andra gänget.
– Att man visar upp sig med tröjor är något annat, säger han.
Gå till toppen