Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Hårt väder för SM-seglarna i Skanör

Under helgen drabbade deltagarna samman utanför Skanörs hamn för att göra upp om SM-medaljerna i starbåt. Det är en av de tuffaste seglingsklasserna och Skåne bjöd på tuffast möjliga seglingsväder. – Det var som att åka puckelpist, säger Skanörs Båtklubbs Gösta Eriksson.

Gösta Eriksson och Henrik Boklund från Skanörs Båtklubb kom sjua under SM-helgen.
Det var en spännande söndag ute på sundet vid Skanörs hamn. Inför de sista loppen var det tätt uppe i toppen och inga ideala förhållanden för seglarna som fick kämpa i hård vind med nio sekundmeter.
Hemmaseglarna Gösta Eriksson och Henrik Boklund låg inför söndagens avgörande femma, men slutade till sist på en sjundeplats.
– Vi hade förhoppningar om att hamna någonstans i mitten, så vi är nöjda, säger Gösta Eriksson.
Gösta Eriksson och Henrik Boklund bor i Göteborg, men har båda två en stark koppling till Skanör. Gösta Eriksson har spenderat varje sommar på Näset sedan han var liten och Henrik Boklunds föräldrar bor i Skanör. De har seglat tillsammans i två år och lyckades bättre ute på vattnet under första dagens segling.
Gösta Eriksson och Henrik Boklund som tävlar för Skanörs Båtklubb.Bild: PETTER ARVIDSON
Hur var vindarna där ute i dag?
– Det var riktigt tufft. Det var som att åka puckelpist ungefär. Men det var också rena seglingspropagandan där ute – väldigt tufft men bra.
Skanörs båtklubb som stod som arrangör för tävlingarna fick ställa in under fredagen på grund av för dåligt väder. Under lördagen var det fortfarande hårda vindar vilket också drog med sig mycket sjögräs som var i vägen på vattnet.
– Jag trodde knappt att det skulle gå att få till något race då, men vi kunde köra tre stycken. Det var mycket tång som fastnade på kölarna, men i dag var det bättre, säger Gösta Eriksson.
Erik Dahlén och David Nogén blev svenska mästare i Skanör.Bild: PETTER ARVIDSON
Under söndagen var det Erik Dahlén och David Nogén från Vikingarnas Segelsällskap i Stockholm som lyckades allra bäst. De vann de två lopp som kördes, vilket ledde till en totalseger.
– I dag seglade vi nästan helt fläckfritt. Att vi vann känns helt fantastiskt, säger Erik Dahlén.
Han har under flera års tid jagat SM-guldet, men har missat det med små marginaler. I år var det hans tur.
– Det känns helt otroligt, jag har ju varit nära i många år. Jag trodde inte det skulle räcka och man var tvungen att ha lite tur här. Det var jämnare och mer stabila vindar i dag, men det är lika för alla förstås. Skanörs båtklubb har ordnat ett helt fantastiskt arrangemang. Det är perfekt att segla här med den korta utseglingen, säger Erik Dahlén.
Gå till toppen