Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Minnesord om Åke Carlestam

Åke Carlestam, Vallentuna, har avlidit i en ålder av 89 år. Han var född i Kobe, Japan 1928. Han sörjs närmast av hustrun Gunvor samt barnen Maria, Åsa och Lars med familjer.

Åke avlade civilingenjörsexamen på KTH 1952 och började efter fullgjord värnplikt sin bana i Marinen och på Marinförvaltningen (senare Försvarets materielverk FMV) som han blev trogen. Där var han en i ordets bästa mening originell och friskt fläkt som underhöll oss med sin sång i korridorerna och var väl känd av alla.
På Telebyrån gjorde han stora insatser som projektingenjör och senare som chef för Radarsektionen. Han ledde bland annat anskaffningen av ett eldledningssystem för kustartilleriet där hans kreativitet och kulturella intresse visade sig genom att specifikationstexten lättades upp med citat ur litteraturen.
Åke var omtyckt av alla och kunde samarbeta utan onödig byråkrati. Han var snabbtänkt men verkade ibland disträ. På sammanträden satt han ofta med slutna ögon, men ve den som trodde att han slumrade. Han var definitivt vaken och med i mötet med precisa inlägg.
Philips Teleindustri AB (PTAB), som senare bytte namn flera gånger, var en så gott som ständig samarbetspartner när det gällde marina eldlednings-, stridslednings- och radarsystem inkl motmedel. Samarbetet gynnade framtagningen av högkvalitativa utrustningar som företaget kunde sälja i stor skala över hela världen.
Med Åkes specifikation som grund utvecklade företaget "MARELD" som bland annat kom till ovärderlig nytta vid ubåtsincidenten på Gåsefjärden. Ett kustartilleribatteri hade just fått den då ultramoderna eldledningsradarn och när den operative chefen befarade ett sovjetiskt fritagningsförsök av U137 beordrade han övergång till en frekvenshoppande och därmed störtålig krigsfunktion som intill dess inte fått användas. Den fientliga sjöstyrkan förstod risken och stoppade direkt, strax utanför territorialvattengränsen.
Efter pensioneringen tog Åke på sig att hålla samman "Mörbygänget", arbetskamrater som varit med på Telebyrån under åren och som brukade äta lunch en gång i kvartalet. Vi tackar för det och minns Åke med saknad och glädje.
Tomas Ahlberg
PTAB
Sven Bidö
PTAB
Malte Jönson
FMV
Carl-Henrik Walde
FMV
Gå till toppen