Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Lund

"Personalen fick skära av tjocka lager grönmögel på smöret innan det kunde användas"

Många byggnader i Lund bär på en historia. Sydsvenskans fotograf Ingemar D Kristiansen har samlat några av dem i ord och bild, som vi publicerar varje söndag under sommaren.
Vet du vilken byggnad det här handlar om?

Bild: Ingemar D Kristiansen
Den här byggnaden stod klar den 21 december 1896. Byggherre var Lunds andelsförening som bildats av lantbrukare kring Lund samma år som ville ha ett eget mejeri.
När byggnaden stod klar var det näst största mejeriet i länet. Verksamheten utvecklades snabbt, 1909 ändrades namnet till Lundaortens mejeriförening.
Chefen på 1920-talet, disponent Luning, hade provision på försäljningen. Han hade också privata ekonomiska bekymmer.
När mul- och klövsjukan slog till i november 1924 sattes många av mejeriets bönder i karantän vilket ledde till minskade mjölkleveranser och minskad produktion av smör och grädde.
Luning såg sin provision minska drastiskt, vilket var en personlig katastrof. För att öka sin provision och rädda sin ekonomi började han importera stora mängder baltiskt och sibiriskt smör från Danmark.
Att stora delar av det importerade smöret var gammalt och härsket bekymrade inte Luning. Mejeripersonalen fick skära av tjocka lager grönmögel på smöret innan det kunde användas.
På mejeriet kokades det om, pastöriserades sen blandade man om det med skummjölk till grädde.
Man kärnade också ihop det med nytt smör, sen såldes det under namnet Bagerismör.
En av mejeriets mjölkleverantörer fick bland annat skummjölk i ersättning för sina mjölkleveranser till mejeriet. Skummjölken matade bonden sina grisar med, helt plötsligt dog grisarna.
En veterinär undersökte skummjölken som kom fram till att det var för mycket salt i mjölken och det var anledningen till att grisarna dog.
På våren 1927 avslöjades allt, och Luning häktades. På pingstafton försökte han ta livet av sig i cellen genom att skära sig i handlederna, men överlevde. I Lunings avskedsbrev som häktespersonalen hittade skrev han att han "ej fruktade processen", men att han inte kunde sova, "då nerverna voro alldeles förstörda”.
Luning dömdes för bedrägeri till sex månaders straffarbete. Tre i personalen fick böter på mellan 50 och 100 kronor, sex styrelseledamöter fick böter på 500-1000 kronor.
Mejeriföreningen fortsatte sin verksamhet och var en av de största mejerierna i landet på 1940-talet. 1965 köptes mejeriet av Skånemejeriet. Den 1 maj 1968 lades driften ner.
Har du listat ut vilket hus det handlar om? Det rätta svaret hittar du här.
Läs alla artiklar om: Byggnader berättar
Gå till toppen